BMI: Csekély erősödés októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi  értéke: 50,5.

A válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt javulásról, pozitív kilátásokról számoltak be. A szeptemberi zsugorodást követően októberben mérsékelten erősödő tendenciát figyelhetünk meg, a BMI index ismét 50,0 felett áll. Az indexek többnyire emelkedtek, ám csak négy alindex áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 9,8 százalékponttal emelkedett. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,3 százalékponttal csökkent szeptember után. A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,6 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 4,2 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 7,7 százalékponttal alacsonyabb októberben. A külpiaci mutatók szintén visszaestek, recessziós értéken állnak: az import indexe 1,0 százalékponttal, az exporté 1,5 százalékponttal alacsonyabb a friss felmérés szerint. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 15,3 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 11,2 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 4,5 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2023 októberi BMI index magasabb a szeptemberi (47,4) értéknél. Október átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az októberi értékeké 52,4). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a hetedik legalacsonyabb e havi érték.

 

Októberben a részindexek többsége a recessziós tartományban (50,0 pont alatt) áll. A részindexek jelentős része növekedett, 15,3 százalékpontos emelkedés ezúttal a legnagyobb mértékű változás. E hónapban 9,8 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (58,5), az új rendelésállomány négy hónap után mutat bővülést. A beszerzési mennyiség indexe (50,4) 11,2 százalékponttal nagyobb, mint a szeptemberi részindex, ezzel a beszerzett mennyiség emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (54,9) értéke 2,2 ponttal emelkedett ebben a hónapban. A beszerzési árak indexe (66,6) 15,3 százalékponttal nőtt, értéke az árak emelkedésére utal immár második hónapja.

A szállítási átfutási idő index (38,6) értéke 4,2 százalékponttal alacsonyabb, e hónapban továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal. Csökkent a vásárolt készletek mennyisége (47,2), az index 7,7 ponttal nőtt e hónapban. A késztermékkészletek indexe (47,9) 4,5 százalékponttal emelkedett a friss adatok szerint, ám az index e készletfajta csökkenését mutatja. A külpiaci mutatók közül az importindex (48,3) 1,0 százalékponttal, míg az exportindex értéke (46,9) 1,5 százalékponttal esett vissza. A foglalkoztatási index (48,4) 1,3 százalékponttal esett vissza, s októberben is recessziós tartományban áll.