Az MLBKT Benchmarking Tagozata 2010 novemberében felmérést készített, amelyben arra kereste a válaszokat, hogy mennyire érzékenyek a hazai vállalatok logisztikai és beszerzési vezetői a kockázatok észlelésére? A felmérés eredményeit az MLBKT 18. kongresszusának záró plenáris ülésének keretében prezentáltuk, interaktív beszélgetést kezdeményezve az ott részt vevő szakemberekkel.

Véleményvezérek 2013-ról

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság és a Logisztikai Híradó szerkesztősége az év elején hozta létre az Ellátási Lánc Véleményvezér Panelt (ELVP). A panel lényegében egy hiteles személyiségekből álló szűk ? de dinamikusan változó összetételű ? szakmai kör, akik pozíciójuknál és tapasztalatuknál fogva hatással vannak a szakmai közvéleményre. A panel tagjait rendszeresen megkérdezzük különféle kérdésekben, válaszaikból pedig a Logisztikai Híradóban közlünk elemzéseket. Az első internetes adatfelvételre 2013 elején került sor, 55 vezető logisztikai és beszerzési szakembert kérdeztünk meg az elmúlt év tapasztalatairól és az idei tervekről.  

Biztonsági játék

A legtöbb válaszadó osztja Somogyi Attilának, az SSI Schäfer Kft. ügyvezető igazgatójának nézetét, aki szerint 2013-ban a cégek gazdaságosságának a fenntartása az elsődleges cél. Papp Róbert, a Magyar Biztonsági Fórum egyesületi titkára szerint ugyanakkor az év kihívása az, hogy meg kell értetni az ügyfelekkel, nem lehet a költségeket büntetlenül csökkenteni a végtelenségig. Idén is napirendre kerül a beszállítói kapcsolatok újraszervezése: kiszámítható, stratégiai szintű partnerkapcsolatokra lesz szükség az üzleti célok eléréséhez.

2013: Nadrágszíjat meghúzni, fogakat

összeszorítani és még erősebben fókuszálni!

2013: Nadrágszíjat meghúzni, fogakat

összeszorítani és még erősebben fókuszálni!

Nyomás alatt a kisvállalkozások

Az adatokból kitűnik, hogy minél kisebb egy cég, annál gyengébben értékelte a 2012-es év eredményeit. A maximális 10 pontból átlagosan 6,3 pontot adtak saját teljesítményükre a 10 főnél kevesebbet munkavállalót foglalkoztatók, míg az 500 fősnél nagyobb cégek 7,5 pontra értékelték az előző évi munkájukat. A pénzügyi eredményességet tekintve csak a legnagyobb cégek voltak elégedettek, átlagon felüli pontszámot adtak magunknak például a gyógyszeripari vállalatok ellátási lánc vezetői. A cég méretétől függetlenül minden csoportban a kockázatkezelés és a fenntarthatóság volt a leggyengébben teljesítő működési tényező, és a vevői elégedettségben és a rugalmasság biztosításában voltak a legsikeresebbek a vállalatok.

A 2013-as terveket tekintve a mikrovállalkozások minden erejüket összeszedve a vevői elégedettségre, a pénzügyi eredményességre és a rugalmasságra fognak koncentrálni. A kicsik és a közepesek életében a fentiek mellett a további hatékonyságnövelés és a tudatos kockázatkezelés lesz a fókuszban. Az átlátható működés biztosítását hátrasorolták a panel tagjai. A fenntarthatóság viszont a költségcsökkentésekkel megegyező pontszámot kapott.

A megkérdezettek kétharmada nem tervez további kiszervezést. A cégek harmadánál ? ahol még maradt cégen belül végzett technológiához nem kapcsolódó ? szolgáltatás, még előfordulhat, hogy a szállítás, raktározás, csomagolás vagy a karbantartás területről kiszerveznek tevékenységeket. A kiszervezett szolgáltatások visszavételét egyelőre a megkérdezettek közül csak két cég tervezi.

A cikk további tartalma csak az MLBKT tagjai számára hozzáférhető.

Ha Ön tagunk, az oldalsávban tud bejelentkezni. A csatlakozásról bővebben?

MLBKT Benchmarking Tagozat