Hobbiból is jöhet újítás

Valós termék, virtuális csomagolás

 

Arra jó volt a vírusjárvány, hogy az erre fogékony vállalatok néhány hónap alatt nagyot lépjenek előre a digitális technológiák alkalmazása terén. Így történt ez a Dunapacknál is, ahol két kolléga hobbijából olyan, a kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldás született, amelyet hamarosan már külföldön is használatba vesznek.

Számos cég számtalan megszokott munkafolyamatát alakította át tavasszal a vírusjárvány és a nyomában bevezetett korlátozások. Nem volt kivétel ez alól a Dunapack és fő tevékenysége, a csomagolóanyag-tervezés sem. Hagyományosan ez úgy zajlik, hogy a gyárba megérkezik a vevői igény – ez lehet teljesen új tervezés vagy már létező csomagolás újratervezése.
A dedikált konstrukciós tervező először egy termékrajzot készít, ami a csomagolás kiterített rajza, benne a különféle jelöléssekkel (hajtogatás, perforáció, egyebek). Ebből a mintavágó asztalon készül egy kivágott termékminta, amit már fizikai valójában elküldenek a vevőnek. Ha az egyezik az elképzeléseivel, jöhet a próba-, majd a sorozatgyártás.


Ez a jól bejáratott folyamat borult fel tavasszal – idézi fel Szíjártó Dániel, a Dunapack műszaki projektmenedzsere. Egyrészt, a dolgozók egészségének védelme érdekében a vállalatnál home office-ba küldtek mindenkit, akit lehetett – például a tervezők is így dolgoztak. Másrészt, a mintavágó gépnél ügyeleti rendet alakítottak ki, emiatt az azt kezelő kollégák a korábbinál jobban le lettek terhelve. Mindehhez járultak a csomagküldés nehézségei. A futárszolgálatok a megnövekedett igények miatt csak hosszabb határidőre vállalták a szállítást, az ügyfelek pedig elővigyázatosságból a beérkező mintákat napokra karanténba helyezték. Így fordulhatott elő, hogy amíg korábban általában néhány nap alatt a vevőnél volt a termékminta, most akár egy-két hétre is megnyúlhatott az átfutási idő, különösen, ha külföldre kellett szállítani.

 

Ahol a fizikai és a digitális találkozik
Ekkor jött az ötlet: ami nem megy fizikai formájában, oldjuk meg digitálisan! „Már a járvány előtt is beszélgettem erről Veizer Péter kollégámmal, ezért nem a semmiből ugrott elő az ötlet. Mindkettőnknek nagy hobbija a 3D tervezés és modellezés. Azon gondolkoztunk, hogyan lehetne a 3D tervezést és modelleket átültetni a gyártási folyamatba. A technológia nem teljesen ismeretlen a Dunapacknál, a CAD-programunk ugyanis egy beépülő modul révén képes 3D modelleket előállítani. Ezt szerettük volna továbbfejleszteni, mert az ipari használatra szánt 3D képek nem eléggé látványosak a marketingesek számára, akik a valódihoz leginkább hasonlító csomagolást szeretnék látni”, mesél az ötlet születéséről Szíjártó Dániel.

 

[box type=”info” ]A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó decemberi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? [button color=”white” size=”small” link=”https://logisztika.hu/belepes/tagi-szolgaltatasok/” target=”blank” ]MLBKT Tagság[/button]

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? [button color=”white” size=”small” link=”https://logisztika.hu/kiadvanyok/logisztikai-hirado/elofizetes-logisztikai-hiradora/” target=”blank” ]Előfizetés[/button]

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  [button color=”white” size=”small” link=”https://logisztika.hu/kiadvanyok/logisztikai-hirado/elofizetes-logisztikai-hiradora/” target=”blank” ]Megrendelés[/button]

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.[/box]