BMI: Folytatódik az őszi bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest nyolcadik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme némileg enyhébb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig még mindig erős növekedési ütemet mutat. A termelt mennyiség a múlt havival szinte megegyező ütemben bővült. A foglalkoztatottság alindexe múlt hónapban kezdődő bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ezúttal is némileg csökkent, és továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 november havi index kisebb az októberi (52,9) értéknél, és a tizenötödik legmagasabb novemberi érték. November összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a novembereké 52,5). Az elmúlt három évben a novemberi átlag az e havinál picit magasabb volt (52,8). Az idei érték így összességében enyhén átlag alatti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

Novemberben a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek nagyobb része enyhén csökkent októberhez képest. A változás mértéke egy esetben sem haladta meg az 5,0 pontot. Az ütem enyhén változott, ezúttal 0,6 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (65,2), és ezzel tizenhetedszer bővült a rendelésállomány négy hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (52,8) némileg romlott (1,7 százalékponttal csökkent) októberhez képest, de továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (54,4) értéke 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (85,8) ezúttal nagyobb lett októberhez képest, és még mindig az árak erős ütemű növekedésére utal, tizenhatodik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (23,6) ezúttal romlott, értéke 2,8 százalékponttal alacsonyabb az októberinél, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Novemberben is bővült a vásárolt készletek mennyisége (55,4), és a bővülés üteme dinamikus maradt.

A késztermékkészletek indexe (50,1) 3,2 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók októberhez képest hasonlóan változtak.

Az importindex (53,4) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (52,2) szintén csökkent, de az export további bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (51,2) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 0,5 százalékponttal kisebb az index értéke, és egy hónap stagnálás után javulást jelez második alkalommal.