BMI: Erős decemberi eredmény

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 64,8.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest kilencedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A kimagasló decemberi érték több tényező összjátékaként alakult ki. Az ünnepek miatt december jellemzően kevesebb munkanapból áll, de ez a hatás idén limitált volt. Az eddig is dinamikusan bővülő rendelésállomány a korlátozások nélküli karácsonyi szezonnal összeérve további lendületet adott. Először fordul elő, hogy a decemberi nyers érték 50 pont fölött van (a decemberek nyers BMI átlaga 42,2 pont, az idei érték 51,8 pont), alapvetően az új rendelések mennyiségének köszönhetően. A decemberek esetében a nyers és a szezonálisan kiigazított BMI értékek rendkívül erősen korrelálnak, így nem meglepő a magas szezonálisan kiigazított BMI érték. A BMI-t alkotó részindexek megint kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége továbbra is dinamikusan bővült, hasonlóan a vásárolt készletek mennyiségéhez és termelt mennyiséghez. A foglalkoztatottság alindexe múlt hónapban kezdődő enyhén bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál. A 2021 december havi index nagyobb a novemberi (52,2) értéknél, és a legmagasabb decemberi érték.

Decemberben a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek nagyobb része növekedett novemberhez képest. A változás mértéke sok esetben meghaladta az 5,0 pontot. Az ütem erősen változott, ezúttal 12,3 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (78,2), és ezzel tizennyolcadszor bővült a rendelésállomány négy hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (79,6) erősen javult (26,8 százalékponttal nőtt) novemberhez képest, és továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (78,3) értéke 23,9 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (89,9) ezúttal nagyobb lett novemberhez képest, és még mindig az árak erős ütemű növekedésére utal, tizenhetedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (23,6) ezúttal stagnált, értéke megegyezik a novemberivel, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Decemberben is bővült a vásárolt készletek mennyisége (66,8), és a bővülés üteme erősödött maradt.

A késztermékkészletek indexe (59,4) 9,2 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók novemberhez képest hasonlóan változtak.

Az importindex (65,1) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (61,2) szintén nőtt, és az export további bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (51,9) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 0,7 százalékponttal nagyobb az index értéke, és egy hónap stagnálás után javulást jelez harmadik alkalommal.