5 dolog, amit talán te sem tudsz az alumíniumdobozokról

Redőny, vezetékek, edények, fólia… no meg italos dobozok. Ez mind készülhet alumíniumból. Egy olyan alapanyagból, amit szinte nap mint a nap a kezünkbe veszünk, és mégis olyan keveset tudunk róla. Pedig nyáron még több okunk van szeretni!

 

Legjobb barát a hőségben

A kánikulában semmi másra nem vágyunk jobban, mint egy jéghideg üdítőre, sörre, teára. Az üzletek polcain azonban sokszor hiába keresgélünk, a behűtött italok egy szempillantás alatt elfogynak. Ilyenkor a legjobb, ha aludobozos üdítőt választunk, ugyanis ez szuperül vezeti a hőt, így nagyon hamar lehűl. Az a leggyorsabb, ha a mélyhűtőbe dobjuk, de ha épp csak egy hűtőtáska áll a rendelkezésünkre, próbáljuk ki ezt a trükköt: csavarjuk a dobozt nedves papírtörlőbe, és így tegyük a jégakkuk közé.

 

Az a csodás nyitófül!

Ha lenne a nyárnak egyetlen konkrét hangja, az biztosan az alumíniumdoboz szisszenése lenne, ahogyan felpattintjuk a fület, és kipezseg belőle a kedvenc italunk. Bár ez a kis tartozék csak 1975 óta része a doboznak, ma már annál fontosabb! Azon túl, hogy ennek segítségével lehet kinyitni, segít megőrizni az ital frissességét és szénsavasságát, sőt! Ha átfordítjuk a fület a már nyitott száj felé, átdughatunk rajta egy szívószálat, ami így biztosan a helyén marad.

 

Cipekedés nélkül minden jobb

A strandon nincs is megnyugtatóbb látvány egy teli hűtőtáskánál. De kinek van kedve cipelni? Bár az italokat kénytelenek vagyunk magunkkal vinni, próbáljuk minimalizálni a csomagolás súlyát. Ma már rengeteg könnyű hűtőtáska kapható, ami tökéletesen kiváltja a régi, súlyos, merev falú darabokat, de szerencsére az italos dobozokon is spórolhatunk némi súlyt. Az aludobozos italok esetén a teljes tömegnek mindössze a 3%-át teszi ki a csomagolás, így biztosan ezzel járunk a legjobban. Ráadásul hazavinni, és a megfelelő hulladékgyűjtőben elhelyezni sem okoz gondot.

 

Dobozból bicikli? Igen!

Magyarországon több mint 1 milliárd darab alumíniumdobozt használunk el évente, aminek több mint a fele hulladéklerakóban vagy szemétégetőben végzi. Ebből a mennyiségből nemcsak nagyjából ugyanennyi új dobozt lehetne készíteni, hanem más használati tárgyakat is: akár több százezer új biciklivázhoz elég lenne az alapanyag. Ha ehhez akár csak annyit hozzá tudunk tenni, hogy a strandon kiürült dobozokat nem hajítjuk egyszerűen a szemetesbe, máris cselekedtünk valami hasznosat.

 

Ősrégi darabok

Az alumínium rendkívül értékes anyag, hiszen végtelenszer újrahasznosítható, és ha megfelelő helyre dobjuk, akkor 60 nap múlva ismét a polcon lehet egy újabb doboz formájában. Ez még azonban nem minden! A 19. század végétől újonnan előállított alumínium 75%-a még ma is használatban van, szóval az is lehet, hogy az éppen a kezedben tartott doboz alapanyaga már több mint 100 éves! „Ez persze csak akkor valósulhat meg, ha az aludoboz nem a háztartási hulladék között köt ki” – mondja Vida Péter, az Every Can Counts kezdeményezés magyarországi tagjának, a Minden Doboz Visszajár projekt képviselője.

 

Forrás: KRQ