A Fenntartható City Logisztika Tagozat tagjai is részt vettek az Urban Logistics Innovation Day rendezvényen, Brüsszelben

Szeptember 26-án került sor a Városi Logisztikai Innovációs Napra Brüsszelben, amelyen a városok, a logisztikai szektor és a kutatóintézmények több, mint 100 képviselője vett részt. Az eseményen az MLBKT Fenntartható City Logisztika Tagozat részéről a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és Széchenyi István Egyetem munkatársai vettek részt. A rendezvény, amely egyben a LEAD projekt záró konferenciája – amelyet a POLIS és az ALICE-ETP közösen szervezett – egyedülálló alkalom volt arra, hogy többet megtudjanak a résztvevők a LEAD projekt eredményeiről, amelyben projektpartnerként részt vett a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. a Széchenyi István Egyetem és a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. együttműködésével. A projektben 6 nagyvárosban (Madrid, Hága, Lyon, Budapest, Oslo, Porto) vizsgáltak különféle alacsony kibocsátású last mile logisztikai megoldásokat, igényvezérelt gazdasági környezetben, digital twinek segítségével. A LEAD projekten kívül a résztvevők a meghívott szakértőktől további, folyamatban lévő, uniós finanszírozású, városi áruszállításra fókuszáló projektekről is hallhattak, mint pl. MOVE21, DISCO, URBANE, ULaaDS, SENATOR, GREEN-LOG, DECARBOMILE stb.

 

A konferencia platformként szolgált szakértők, innovátorok és döntéshozók számára, hogy megosszák egymással ötleteiket és alakítsák a fenntartható városi logisztika jövőjét. Az eseményen a résztvevőknek lehetőségük nyílt előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket meghallgatni a Digital Twinekről, a fogyasztói elkötelezettségről, a városi áruszállítás fenntarthatóságáról, a zéró emissziós járművekről, last mile támogatási infrastruktúrájáról, valamint a városi közterületek optimalizálásáról. Az egyre növekvő e-kereskedelem és az ebből fakadó szállítási igények minden városban komoly gondot okoznak az egyre szűkebben rendelkezésre álló közterületeken. Mindeközben az üzleti és logisztikai szolgáltatók is kihívásokkal néznek szembe a hatékonyság növelése és az ügyfelek igényeinek kielégítése terén. A fenntartható városi logisztika jövőjét a résztvevők az innovációban, illetve az ehhez elengedhetetlenül szükséges vállalatok és önkormányzatok közötti együttműködésben látják.

 

Az MLBKT Fenntartható City Logisztika Tagozata kiemelt céljának tekinti a fenntartható, környezettudatos, hatékony városi áruellátási rendszerek kialakításának és működésének támogatását. A Tagozat lehetőséget teremt a city logisztikában érintett szereplőknek tapasztalatcserére, továbbá az érintettekkel közösen city logisztikát támogató programok, mintabeavatkozások kezdeményezésén és kialakításán dolgozik, elősegítve a fenntartható városi áruszállítási megoldások elterjedését.