Kiberbiztonság az ellátási láncban

A kockázatkezelés fontossága és eszközei

 

Október a kiberbiztonság hónapja. Maga a téma pedig különösen aktuális a logisztikai és beszerzési szakmában dolgozók számára. Az ellátási láncok egyre nagyobb mértékben függnek a digitális technológiáktól, melyek új lehetőségeket tárnak fel, de ezzel együtt bizonyos kockázatokat is hordoznak magukban. A modern ellátási láncok minden pontja – a termeléstől, a szállításon, a kereskedőkön és az egyéb köztes szereplőkön át egészen a végfelhasználóig – ki van téve a kiberfenyegetéseknek, amelyek akár a teljes láncot megbéníthatják. Kiemelten fontos tehát, hogy tisztában legyünk a kiberkockázatokkal, kiberfenyegetésekkel és a védekezési lehetőségekkel, köztük a kiberbiztosítás szerepével.

 

A kiberfenyegetés a csúcskockázatok egyike

 

A kiberfenyegetéseket a vállalatvezetők egységesen napjaink legkiemeltebb kockázatai közé sorolják, hiszen azok a társaság teljes működésére hatással vannak. Az informatikai rendszereket számos veszély fenyegeti és sokféle kibertámadás érheti őket. Bár a kiberfenyegetés a számítógépes rendszeren keresztül jelentkező kockázat, mégsem tiszta IT probléma, hanem a vállalkozást fenyegető átfogó gazdasági kockázat, komoly pénzügyi következményekkel.

 

Ha egy üzem termelését irányító rendszert valamilyen kibertámadás, például zsarolóvírus támadás ér, vagy balesetből adódóan sérül meg, maga a termelés is leállhat egy időre. Ugyan a leállás informatikai problémából következik be, de az IT rendszereket érintő hatáson túl sokkal súlyosabb következményekkel járó problémát is okoz az, ha nincs megfelelően kiépített kibervédelem. Ha a gyártósor leáll és így maga az üzem tevékenysége kényszerűen szünetel, az jelentős bevételkiesést, szélsőséges esetben üzlet- vagy ügyfélvesztést eredményez, sőt hatással lehet akár a teljes ellátási lánc szereplőire, vevőkre, beszállítókra, partnerekre.

 

Jelentős többletköltségek merülnek fel az eset kivizsgálásával, a támadás vagy baleset okozta többletfeladatok és a rendszerek, adatok helyreállításával kapcsolatban. Ráadásul komoly pénzügyi hatásuk lehet kiberincidens kapcsán felmerülő bírságoknak, büntetéseknek is.

 

Mindezekből következően a kiberbiztonság nem IT szintű, hanem vállalatvezetői felelősség és hatáskör.

 

Ellátási láncok sebezhetőségei

 

Egy kibertámadás az ellátási lánc bármely szakaszában hatalmas fennakadásokat okozhat. Az utóbbi 4-5 évben számos példát láttunk olyan incidensekre, amelyek leállították a gyártást, késleltették a szállításokat, vagy ellopták a bizalmas adatokat. Ezek a támadások lehetnek célzottak, amikor egy beszállítói lánc kritikus elemét veszik célba, vagy indirektek, amikor a partnerhálózat egyik tagján keresztül fertőznek meg rendszereket.

 

A logisztikai és beszerzési folyamatok digitalizációjának előnyei kétségtelenek: gyorsabbak, hatékonyabbak, és jobban nyomon követhetők. Ugyanakkor a digitalizációval járó fenyegetettségek is sokszorozódnak. A gyenge pontok kihasználása – például elavult szoftverek, nem megfelelően védett rendszerek vagy humán hiba – lehetőséget adhat a támadóknak.

 

Példák kibertámadásokra az ellátási láncokban

 

A Marsh nemzetközi szinten több esetben is dokumentálta, hogyan értek támadások beszállítói láncokat a kibertérből. Ezek az esetek rávilágítanak arra, hogy a támadások milyen széleskörű hatással lehetnek:

  • Egy nagy élelmiszeripari cég beszállítói rendszerét ért támadás miatt több hétre leálltak a termelési folyamatok, milliós veszteségeket okozva.
  • Egy logisztikai szolgáltatót érő zsarolóvírus támadás blokkolta a szállításokat, jelentős késéseket és reputációs károkat okozva az érintett vállalatoknak.
  • Egy autóipari gyártó partnerének adatait lopták el, ami az egész beszállítói lánc működését hátráltatta, és komoly adatvédelmi bírságokhoz vezetett.

 

Hogyan készüljünk fel?

 

Az MLBKT tagjai számára is elengedhetetlen, hogy a kiberbiztonságot ne csak IT kérdésként kezeljék, hanem a vállalati stratégia részévé tegyék. Az ellátási láncok védelme megköveteli a partnerek és beszállítók kiberbiztonsági kockázatainak átfogó elemzését is. Ez magában foglalja a folyamatos oktatást, a rendszerek naprakészen tartását és a kiberbiztosítási lehetőségek feltérképezését.

 

A kiberbiztosítás szerepe

 

A kiberbiztosítás egyre fontosabb eszközzé válik az ellátási láncok védelmében. A biztosítások ma már nemcsak az adatlopásokat és rendszerleállásokat fedezik, hanem a beszállítói láncokban bekövetkező zavarokat is. Egy jól megtervezett kiberbiztosítási stratégia pénzügyi védelmet nyújt a támadások következményeivel szemben, mint például a helyreállítási költségek, jogi eljárások, bírságok, illetve az üzletmenet folytonosságának kiesése miatt felmerülő veszteségek.

 

A Marsh Kft. szakértői szerint a kiberbiztosítás része a megelőzési intézkedéseknek, és hatékonyan kiegészíti az informatikai eszközökkel történő kibervédelmet. Egy átfogó védelem kiépítésekor a megfelelő kockázatfelmérés és kiberbiztosítás megkötése jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy egy vállalat könnyebben és gyorsabban tudjon helyreállni egy kibertámadás után.

 

A kiberbiztonsági hónap remek lehetőség arra, hogy felmérjük és javítsuk vállalataink digitális biztonsági megoldásait. A kiberbiztosításokkal kapcsolatos kérdéseivel keresse a Marsh Magyarország szakértői csapatát!