Szállítási teljesítmények, 2020. III. negyedév

Bár 2020 III. negyedévében a korlátozó intézkedések által erősen érintett II. negyedévhez képest az áruszállítás teljesítménye 3,5%-kal nőtt, éves szinten 13%-os csökkenés következett be a KSH által közzétett adatok szerint. Ebben az időszakban különösen a nemzetközi szállítás árutonna-kilométerben mért teljesítménye esett vissza, éves összevetésben 16%-kal, miközben a belföldi szállítás teljesítménye 6,7%-kal csökkent.

„Bár a harmadik negyedévben is folytatódott az áruszállítási teljesítmények, azon belül is különösen a nemzetközi közúti áruszállítási teljesítmények év/év alapon mért romlása, az iparágon belül mégis van olyan szegmens, amely a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai ellenére növekedést ért el” – kommentálta a KSH friss adatsorát Nemes Rudolf, a HelloParks ügyvezető igazgatója. Magyarország vezető ingatlanfejlesztője, a Futureal-csoport által nemrégiben alapított vállalat vezetője hozzátette: „a kijárási korlátozások, az üzletek megváltozott nyitvatartása és a fogyasztók biztonságra való törekvése további lendületet adott az e-kiskereskedelemnek, ez pedig kedvezően hatott az ezen a piacon működő logisztikai szolgáltatókra, szolgáltatókra, növelve a raktározási terület igényt rövid-és középtávon egyaránt”.

„A pandémia felgyorsította az e-kereskedelem fejlődését és az ellátási láncok Távol-Keletről történő részleges visszatelepítését, ez az új trend pedig erősíti a régiós logisztikai elosztó központok létjogosultságát az EU-ban” – hívta fel a figyelmet Nemes Rudolf.