BMI: Kedvező évkezdés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 54,9.

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 54,9.

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest negyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. Ennek összetétele továbbra is kettős: a termelési és rendelési alindexek értékei továbbra is bővülést jeleznek. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei újból 50,0 pont fölé kerülve bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke azonban még mindig rendkívül alacsonyan maradt, közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2021 január havi index nagyobb a decemberi (51,6) értéknél, és a hetedik legmagasabb januári érték. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a januároké 52,8). Az elmúlt három évben a januári átlag ennél magasabb volt (55,2), köszönhetően a 2018-as év gyorsabb ütemének (59,9). Az idei érték így átlag feletti januári értéknek tekinthető 1995 óta.

Januárban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek többsége növekedett decemberhez képest.

Az ütem némileg változott, ezúttal 4,1 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (63,8), és ezzel hetedszer bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (57,0) javult (5,7 százalékponttal nőtt) decemberhez képest, és a beszerzett mennyiség további növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (56,1) értéke 3,6 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (66,1) ezúttal nagyobb lett decemberhez képest, és az árak erősebb ütemű növekedésére utal, hatodik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (37,5) javult, értéke 9,9 százalékponttal magasabb a decemberinél, de e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Januárban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, ennek az üteme viszonylag erős. A késztermékkészletek is nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (57,8) januárban erősödött.

A késztermékkészletek indexe (58,3) 10,7 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség erősebb növekedésére utal. A külpiaci mutatók decemberhez képest hasonlóan változtak.

Az importindex (54,2) magasabb lett, és enyhe bővülést jelez.

Az exportindex értéke (52,3) növekedett, és már az export bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (53,7) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 4,5 százalékponttal nagyobb az index értéke, és egy hónap szűkülés után javulást jelez első alkalommal.