BMI: Enyhén kedvezőtlen februári adatok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 49,4.

 

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 49,4.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, négy hónapos trendet megszakítva. A szűkülés üteme viszonylag enyhe, és összetétele továbbra is komplex: míg az új rendelések mennyisége a csökkenés ellenére is dinamikusabb bővülést mutat, a termelési mennyiség, valamint a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg 50,0 pont alá kerülve szűkülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke ismét csökkent és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2021 február havi index kisebb a januári (54,5) értéknél, és a harmadik legalacsonyabb februári érték. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a februároké 52,8). Az elmúlt három évben a februári átlag ennél magasabb volt (55,0), köszönhetően a 2018-2019-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,8;56,6). Az idei érték így átlag alatti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

Februárban a részindexek többsége negatív tartományban (50,0 pont alatt) tartózkodott, és az indexértékek kivétel nélkül csökkentek januárhoz képest. Az ütem némileg változott, ezúttal 6,0 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (57,6), de ezzel is nyolcadszor bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (49,8) romlott (6,7 százalékponttal csökkent) januárhoz képest, és a beszerzett mennyiség nagyon enyhe csökkenésére utal.

A termelési mennyiség indexének (49,6) értéke 6,1 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (62,1) ezúttal kisebb lett januárhoz képest, és az árak gyengébb ütemű növekedésére utal, hetedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (31,9) romlott, értéke 5,6 százalékponttal alacsonyabb a januárinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal. Februárban alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége, ennek az üteme viszonylag enyhe. A késztermékkészletek is kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (48,4) februárban gyengült.

A késztermékkészletek indexe (48,6) 9,6 százalékponttal lett kisebb, és a készletmennyiség enyhe csökkenésére utal. A külpiaci mutatók januárhoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (49,7) alacsonyabb lett, és enyhe szűkülést jelez.

Az exportindex értéke (48,6) csökkent, és az export enyhe szűkülésére utal.

A foglalkoztatási index (47,6) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 5,9 százalékponttal kisebb az index értéke, és egy hónap bővülés után romlást jelez első alkalommal.