A vezetés a bizalmon alapul

Az üzleti környezet változásaival együtt a vállalatoknak is változniuk kell, mindez pedig a vezetői módszerekben is változást generál – mondja Darvasi Árpád, aki idén január óta irányítja a DSV Solutions hazai leányvállalatát. A szakember a csapatmunkában és a meggyőzés erejében hisz.

Azon logisztikai vezetők közé tartozik, akik munka mellett, a gyakorlatban szereztek szakmai tapasztalatot. Hogyan találtak egymásra a logisztikával, és mi fogta meg ebben az iparágban?
Valóban, pályám a Billa logisztikai központjában kezdődött, ahol a kiválasztás szempontjában a nyelvtudás és az új ismeretek iránti fogékonyság játszott szerepet. A vállalatspecifikus szakmai ismereteket az osztrák anyavállalat által delegált vezetők támogatásával sajátítottam el. Így lett a Billa Kereskedelmi Kft. logisztikai központja az első szakterület, ahol hozzám tartozott a készletgazdálkodás, a raktárlogisztika és a szállítmányozás is. A logisztika világa azonnal magával ragadott, és ez a szenvedély a mai napig végig kíséri karrieremet. A szakma rengeteg fejlődési lehetőséget és kihívást kínál, mind a személyes kompetenciák fejlesztésében, mind a technológiai újítások bevezetésében. A technológia és a módszerek folyamatosan fejlődnek, mindig lehet, és kell is újat tanulni. Az elmúlt két évtizedben leginkább a szerződéses logisztika szakterületére specializálódtam, de jelentős tapasztalatot szereztem a szállítmányozási üzletágban is.

Milyen sikerélményeket szerzett az első munkahelyén?
A retail logisztika hatékonyságát a kiszállító gépjárművek pontos áruházi érkezésén keresztül, a rendelések kiszolgálási pontosságban lehet leginkább nyomon követni. A raktárlogisztikai folyamatok ezen cél elérését támogatják. Az OTIF (On Time In Full) KPI megfelelő szintre emelése érdekében a háttér folyamatokat optimalizálására volt szükség, melyet akkor még egy osztrák szakember segítségével közösen végeztünk.

A sikeres kezdés ellenére nemsokára mégis váltott.
Ebben az időszakban már látható jelei voltak annak, hogy a nagy múltú osztrák retailer nem tervez hosszú távon Magyarországon tevékenykedni, ezért egy felkérésre csatlakoztam a Tibbett & Britten magyarországi leányvállalatához, amikor is átkerültem a logisztika szolgáltatói oldalára. A Tibbett & Britten vállalati kultúrája és felkészült felsővezetői, innovatív vállalatot teremtettek. A vállalat már a 2000-es években az akkor elérhető legfejlettebb informatikai megoldásokkal operált. A magasraktári és készletgazdálkodási folyamatokat rádiófrekvenciás kommunikációs eszközökkel, az összekészítést hangvezérlésen alapuló technológiával oldottuk meg. A vállalatnál először a vecsési Match-Csemege operáció szárazáru raktárának irányításában vettem részt, majd egy vállalati átalakítás után átigazoltam az üllői központba, ahol három hőmérsékleti tartományú logisztikai területet irányítottam először operáció vezető asszisztensként, majd operáció vezető pozícióban. A Tibbett kiváló iskola volt, a vállalat professzionális logisztikai szolgáltatóként abszolút a szakma csúcsát képviselte, mind a technológiát, mind vállalati kultúráját tekintve. A T&B erős csapatot alkotott, és egyike volt azon logisztikai szolgáltatóknak, melyek nagykövetei ma is meghatározó pozíciókat töltenek be a logisztikai piacon. A vállalat később némi áttétellel a DHL tulajdonába került, és az egyik legnagyobb volumenű ügyfele az Auchan 2005-ben a Geodis-szal kötött megállapodást a logisztikai szolgáltatásra. Ekkor érkezett a lehetőség, és csatlakoztam a francia tulajdonú Geodishoz.

 

[box type=”info” ]A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó februári számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? [button color=”white” size=”small” link=”https://logisztika.hu/belepes/tagi-szolgaltatasok/” target=”blank” ]MLBKT Tagság[/button]

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? [button color=”white” size=”small” link=”https://logisztika.hu/kiadvanyok/logisztikai-hirado/elofizetes-logisztikai-hiradora/” target=”blank” ]Előfizetés[/button]

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  [button color=”white” size=”small” link=”https://logisztika.hu/kiadvanyok/logisztikai-hirado/elofizetes-logisztikai-hiradora/” target=”blank” ]Megrendelés[/button]

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.[/box]