BMI: Enyhe bővülés áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 50,8.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme nem erős, és a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség bővült, a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg 50,0 pont alá kerülve enyhe szűkülésre utalnak. A szállítási átfutási idő értéke – noha némileg emelkedett – továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, erősen visszafogva a BMI index értékét. A 2021 április havi index nagyobb a márciusi (48,8) értéknél, és a hetedik legalacsonyabb áprilisi érték. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az áprilisoké 51,8). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ennél alacsonyabb volt (48,1), de ez nagy részben a 2020-as értéknek köszönhető (34,4). Az idei érték így is átlag alatti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

Áprilisban a részindexek fele pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek fele növekedett márciushoz képest. Az ütem erősebben változott, ezúttal 5,6 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (59,9), és ezzel tizedszer bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (51,3) javult (3,3 százalékponttal nőtt) márciushoz képest, és a beszerzett mennyiség enyhe növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (54,9) értéke 2,5 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (77,1) ezúttal nagyobb lett márciushoz képest, és az árak erősebb ütemű növekedésére utal, kilencedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (25,5) némileg javult, értéke 2,7 százalékponttal magasabb a márciusinál, de e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Áprilisban alacsonyabb lett a vásárolt készletek mennyisége (48,9), de a szűkülés üteme egyelőre enyhe.

A késztermékkészletek indexe (49,2) 4,0 százalékponttal lett kisebb, és a készletmennyiség csökkenésére utal. A külpiaci mutatók márciushoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (48,9) alacsonyabb lett, és enyhe szűkülést jelez.

Az exportindex értéke (51,9) csökkent, de még az export enyhe bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (47,7) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 3,7 százalékponttal kisebb az index értéke, és egy hónap bővülés után romlást jelez első alkalommal.