Magyar Lean & Green program

Újabb stratégiai partnerek csatlakoztak

 

A Magyar Lean & Green Program, melyet a Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT közösen koordinál, immár második éve elérhető azon hazai vállalkozásoknak, melyek a környezettudatos fejlesztések mellett szeretnék letenni a voksukat. A Program nemcsak konkrét megoldási javaslatokkal szolgál, hanem kiemelt társadalmi figyelemmel és elismeréssel is jutalmazza a cégek ezirányú törekvéseit. 2021. június 17-én újabb három Stratégiai Partnerrel bővült a hazai programban résztvevők köre.

2021. június 17-én ünnepélyes Oklevél átadási ceremóniára került sor a Holland Nagykövetség rezidenciájának kertjében, melynek keretében a Magyar Lean & Green Program három új stratégiai Partnerét köszöntötték a koordináló szervezetek képviselői.

René van Hell a Holland Királyság magyarországi nagykövete köszöntőjében kiemelte az együttműködés fontosságát a fenntarthatóság és környezettudatosság terén nemcsak a vállalkozások és szervezetek között, hanem az országok és az Európai Unió szintjén is.

Végezetül hangsúlyozta, hogy mindenkire szükség van a Lean & Green Programban, akár Platform Partnerként, akár Stratégiai Partnerként, hiszen csak széleskörű, 100%-os összefogással érhetjük el a kitűzött 0% emisszós célt.

Ezt követően a Magyar Lean & Green Program három új Stratégiai Partnerének – a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete és az European Pallet Association e.v. – képviselői átvehették a Stratégiai Partnereknek járó Oklevelet.

Krázli Zoltán a GS1 Magyarország szektormenedzsment igazgatója elmondta, hogy a Lean & Green Program középpontjában a logisztikai folyamatokban történő CO2 kibocsátás áll. E két folyamat együttesen arra irányul, hogy a hatékonyabb logisztikai folyamatok mellett a környezetvédelmi szempontok is szerepet kaphassanak. A Partnerség, legyen szó Platform Partnerekről vagy Stratégiai Partnerekről, elhivatottságot és befektetett munkát is jelent.

„A program szlogenje a 100%-os együttműködés, 0% emisszió jól kifejezi az előttünk lebegő célt, ehhez várjuk azon hazai partnereket, akik képesek elköteleződni emellett a filozófia mellett.”  – emelte ki Krázli Zoltán.

„Mindezek mellett a program népszerűsítő lehetőséget is kínál: a Lean & Green törekvéseknek és elért eredményeknek kimutathatóan van marketing értékük és a Program koordinátorai a licenc keretében logót, tanúsítványt és egyéb felhasználható marketing eszközöket biztosítanak minden partnernek. A felmérések azt mutatják, hogy ennek egyre nagyobb értéke van, egyre több megrendelő, vásárló igényli, hogy azon termékek gyártói és forgalmazói, amelyeket vásárol, a háttérben ilyen stratégiával is rendelkezzenek.” – mutatott rá Krázli Zoltán.

„Hatékonyság és biztonság – ez az a két kulcsszó melynek mentén közel 50 évvel ezelőtt gyártók és kereskedők megalapították a GS1 azóta nemzetközivé vált szabványszervezetét és ez az a két fogalom, melyek célként lebegnek előttünk minden egyes újabb megoldásunk és programunk bevezetése kapcsán.” – mondta el ünnepi beszédében Kétszeri Dávid, a GS1 Magyarország Igazgatóságának tagja.

„A szabványosítás, a szabványok gyakorlatilag egyenlők az együttműködéssel, mivel ezeknek a megoldásoknak csak akkor van értelmük, ha közös megegyezésen alapulnak és mindenki tartja magát a megállapodáshoz. A Lean & Green pontosan ugyanilyen program, amelyben egy cég, egy vállalkozás törekvése önmagában kevés, arra van szükség, hogy az ellátási láncban a beszállítók, kereskedelmi partnerek, szállítmányozók együtt dolgozzanak, közös célokat határozzanak meg és egymástól tanuljanak, egymást segítsék ezen az úton. Ebben a versenyben vagy együtt nyerünk, vagy sehogy. Mi reméljük, hogy a cégek, vállalkozások szervezetek oldaláról kellő nyitottság lesz arra, hogy ennek a programnak a keretében kézzel fogható sikereket érjünk el.” – e gondolatokkal zárta az új stratégiai partnereket köszöntő beszédét Kétszeri Dávid.

„A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) 2009 óta az építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platform és közösség, jelenleg 110 vállalati, egyéni és társult szervezeti taggal.” – mondta el Barta Zsombor, az Egyesület elnöke a Lean & Green Oklevél átvételét követően. – „A szervezet ingyenes webináriumokkal, videó tananyagokkal, felsőoktatási képzési programmal, konferenciákkal, szakmai véleményekkel és ajánlásokkal, jövőformáló projekttel járul hozzá a fenntartható épületek mihamarabbi hazai elterjedéséhez. A nemzetközi háttér, a kapcsolódó kommunikációs és együttműködési lehetőségek, a logisztikai szektorral való szorosabb szakmai kapcsolat, és nem utolsósorban a Magyar Lean & Green Program célkitűzéseinek a HuGBC céljaival meglévő összhangja miatt tartjuk fontosnak az együttműködést.” – zárta beszédét Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnöke.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége képviseletében Hankó Gergely ügyvezető igazgató vette át a Lean & Green Oklevelet. Kiemelte, hogy a KSzGYSz immár 29 éve hazánk legnagyobb környezetvédelmi szakmai érdekképviselete.

„A 245 tagszervezet képviseli a magyar környezetipar meghatározó részét, s a hulladékgazdálkodás, kármentesítés, levegőtisztaság-védelem, vízgazdálkodás és -védelem, megújuló energiatermelés, szennyvízkezelés, laborvizsgálatok, oktatás, szemléletformálás, kommunikáció területén végzett munkájával védi környezetünket, az életfeltételeinket biztosító erőforrásokat, és élőlényeket. A Magyar Lean & Green Program azért keltette fel azonnal az érdeklődésünket, mert a Program szinte minden szakterületünket érinti, így nem csak a disszeminációban, hanem a tagságon belüli terjesztésében is érdekeltek vagyunk. A L&G megoldásokat tagjaink innovációi által is tovább tudjuk színesíteni és mi magunk is fejlődni, tanulni akarunk a platformon keresztül.”– mondta el Hankó Gergely, a KSzGySz ügyvezető igazgatója.

Az Európai Raklap Szövetség (European Pallet Association e.V. rövidítve EPAL) nevében a magyarországi képviseletvezető, Johnson Éva vette át az Oklevelet.

„Szövetségünket 1991-ben alapították az EPAL rakodólapok engedélyezett gyártóinak és javítóinak ernyőszervezeteként. Regisztrált egyesületként az EPAL semmilyen kereskedelmi érdeket nem képvisel; döntéseit az ipar, a kereskedelem és a logisztikai partnerek érdekeit figyelembe véve hozza meg. A logisztikai ágazat nagymértékben felelős a CO2 kibocsátásért. Az EPAL számára kiemelten fontos a környezetvédelem támogatása. Az EPAL raklapokat fenntarthatóan termesztett, CO2-semleges fából készítik, javíthatók és újrahasznosíthatók; valamint nagyfokú rendelkezésre állásuknak köszönhetően csökkentik a szállítási távolságokat. Mint világszervezet fontosnak tartjuk a zöld (környezetvédelmi) népszerűsítését, ezért is csatlakoztunk a programhoz.” – mondta el beszédében Johnson Éva, az European Pallet Association e.V. magyarországi Képviseletvezetője.

A hazai L&G Programon belül egy platformot is működtetnek a koordinátorok, ahol a csatlakozók egymással konzultálhatnak és ahol az összehangolt együttműködés zajlik.

A Magyar Lean & Green Programhoz elsőként csatlakozott Platform Partner STI Hungary Kft., valamint a most csatlakozott Stratégiai Partnerek köréhez továbbra is nyitott a csatlakozás minden hazai vállalkozás számára, amelyeknek fontos a környezettudatos, társadalmilag is elismert fenntartható működés kialakítása.

A Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT, mint a hazai program koordináló szervezetei továbbra is mindenkit buzdítanak a Platform- és Stratégiai Partnerként történő együttműködésre, csatlakozásra, amelyet az érdeklődők online is jelezhetnek a GS1 Magyarország weboldalán: https://gs1hu.org/lean-and-green