BMI: Erős nyár végi bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 55,9.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest ötödik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét. A foglalkoztatottság alindexe viszont némi szűkülést jelez. A szállítási átfutási idő értéke ezúttal némileg növekedett, az elmúlt fél év második legmagasabb értékére, de továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 augusztus havi index nagyobb a júliusi (55,8) értéknél, és a harmadik legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az augusztusoké 52,5). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag az e havinál alacsonyabb volt (52,6), noha a 2018-as érték kiemelkedett közülük (55,5). Az idei érték így átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Augusztusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, de az indexértékek kisebb része növekedett júliushoz képest. A változás mértéke hat esetben nem haladta meg az 1,0 pontot.

Az ütem enyhébben változott, ezúttal 0,4 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (69,5), és ezzel tizennegyedszer bővült a rendelésállomány 4 hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (60,8) minimálisan romlott (0,7 százalékponttal csökkent) júliushoz képest, és a beszerzett mennyiség továbbra is erős növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (61,1) értéke 0,7 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (87,1) ezúttal kisebb lett júliushoz képest, de még mindig az árak erősebb ütemű növekedésére utal, tizenharmadik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (27,3) ezúttal javult, értéke 7,6 százalékponttal magasabb a júliusinál, de e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Augusztusban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (61,6), és a bővülés üteme dinamikus maradt.

A késztermékkészletek indexe (55,5) 2,9 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók júliushoz képest eltérően változtak.

Az importindex (63,0) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (58,4) enyhén csökkent, de az export erős bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (47,6) 2020-ban inkább szűkülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 3,6 százalékponttal kisebb az index értéke, és három hónap bővülés után romlást jelez első alkalommal.