Így érhetik el a nettó zéró kibocsátást a víziközmű szolgáltatók

Számottevő mértékben csökkenthetik az üvegházhatású gázkibocsátásukat (ÜHG) a víziközmű szolgáltatók a már most rendelkezésre álló technológiák, illetve néhány intézkedés bevezetésével, ráadásul mindezt igen alacsony költséggel, vagy lényegében ráfordítás nélkül – többek között erre a megállapításra jutott a Xylem „Water Utilities: Moving Fast Toward A Zero-Carbon Future” című tanulmánya. Csak az Egyesült Királyságban évente mintegy 10 millió tonna ÜHG légkörbe kerülését lehetne megakadályozni, ha a szolgáltatók 2030-ra elérnék a nettó zéró kibocsátást – állapítja meg a Glasgowban megrendezett COP26 éghajlatváltozási konferencia alkalmából kiadott elemzés.

 

A víziközmű szolgáltatók globális szinten az üvegházhatású gázkibocsátás körülbelül 2 százalékáért felelősek, ami nagyjából megfelel a hajózási szektor kibocsátásának. Ez az érték a következő években akár tovább is nőhet, mivel a közműszolgáltatók azon dolgoznak, hogy elérjék az ENSZ által megfogalmazott célkitűzést, miszerint 2030-ig mindenki számára elérhető legyen a vízhez és a szennyvízelvezetéshez való hozzáférés.

 

A technológiák már megvannak, csak használni kell

A Xylem Inc. globális víztechnológiai vállalat új tanulmánya szerint a víziközmű szolgáltatók még a vállalás teljesítése mellett is drámaian és gyorsan csökkenthetik kibocsátásukat. „A vízgazdálkodással és vízkezeléssel kapcsolatos infrastruktúra világszerte minden közösség és helyi gazdaság sarokköve. Mivel napjainkban a víziközművek ÜHG-kibocsátása jelentős, ezért egyre több infrastruktúra üzemeltető vállal vezető szerepet abban, hogy elkötelezi magát a nettó zéró kibocsátás mellett. A már most is könnyen elérhető és megfizethető technológiák fontos szerepet játszhatnak a kibocsátás-mentes működés eléréséért folytatott versenyfutásban. A folyamatokban, az eljárásrendben és a napi működésben bevezetett változtatások az elérhető technológiákkal kombinálva a helyes utat jelentik a víziközmű szolgáltatók számára a nettó zéró kibocsátás eléréséhez” – mutatott rá Patrick Decker, a Xylem elnök-vezérigazgatója.

 

A Xylem most publikált, „Water Utilities: Moving Fast Toward A Zero-Carbon Future” című tanulmánya felvázolja a víziközmű szektor lehetőségeit arra, hogyan tudják gyorsan és költséghatékony módon a jelenleg is rendelkezésre álló, nagy hatékonyságot biztosító technológiákkal elérni a zéró kibocsátást. A dokumentum a Xylem COP26 konferenciához való hozzájárulásának egyik jelképe, de az eseményen a vállalat csatlakozik a vízipar vezetőihez és a politikai döntéshozókhoz is annak érdekében, hogy előremozdítsa a fenntartható vízgazdálkodás ügyét.

Hatalmas eredmények, minimális ráfordítással

A szennyvíz szektor villamos energiaigényéhez kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás felével csökkenthető a jelenleg is létező technológiák alkalmazásával – derül ki a Xylem korábbi, a szennyvíz-infrastruktúrára vonatkozó „Powering the Wastewater Renaissance” tanulmányából. A jelentős előrelépés például intelligens szennyvízszivattyú-rendszerekkel, változó sebességű adaptív keverőkkel és valós idejű döntéstámogató rendszerekkel érhető el. A jó hír, hogy ennek a hatásnak mintegy 95 százaléka nulla vagy egyenesen negatív költséggel érhető el [1]. A Xylem egy másik elemzése pedig a tiszta víz hasznosítása és kezelése kapcsán jutott arra a megállapításra, hogy a nagy hatékonyságú technológiák, mint például a fejlett mérési infrastruktúra szintén jelentős támogatást nyújthat a kibocsátás csökkentéséhez. Csak az Egyesült Királyságban a közműszolgáltatók akár 10 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását is megelőzhetik azzal, ha 2030-ra elérik a nettó zéró kibocsátást [2].

A Xylem legújabb tanulmánya arra is felhívja a figyelmet, hogy a korszerű technológiák alkalmazása csak egy, a fontos intézkedések közül, amelyeknek meg kell jelenniük a kibocsátás csökkentésére vonatkozó stratégiában. További fontos lépések:

– A szolgáltatók tegyenek határozott kötelezettségvállalásokat a kibocsátás csökkentésére, csatlakozva a vízügyi ágazat „Race to Zero” elnevezésű kezdeményezéséhez. Ez az ENSZ globális kezdeményezése, amely arra ösztönzi a vállalkozásokat, városokat és régiókat, hogy azonnali lépéseket tegyenek a globális kibocsátás 2030-ig történő felére csökkentése érdekében, és időben hozzanak létre egy egészségesebb, igazságosabb, nulla szén-dioxid-kibocsátású világot.

– Alkalmazzanak megfizethető, nagy hatékonyságú technológiákat, hogy gyorsan érdemi előrelépést érjenek el. Az intelligens szennyvízszivattyú-rendszerek például akár 70 százalékkal is mérsékelhetik az energiafelhasználást a szennyvízszivattyúzás során azáltal, hogy csökkentik az eltömődéssel kapcsolatos problémákat. A tisztavíz-kezelés kapcsán pedig a szivárgásérzékelő technológiák kiküszöbölhetik a valós vízveszteségeket, csökkentve ezáltal a vízkezelés és -szállítás során felhasznált energia mennyiségét.

– Határozzák meg a támogató folyamatokat, irányelveket és gyakorlati tennivalókat a nettó zéró kibocsátás eléréséhez. A „Water UK Net Zero 2030 Routemap” által vázolt megközelítés részletezi, hogy mi szükséges a kötelezettségvállalás teljesítéséhez, és konkrét intézkedéseket is megfogalmaz arra vonatkozóan, hogyan lehet csökkenteni a nettó zéró kibocsátásra való áttérés költségeit és kockázatait.

„Ágazatunk számára lehetőség nyílik arra, hogy mostantól kezdve hatalmas változást érjünk el. A siker alapjai már ma rendelkezésre állnak: megfizethető technológia, tapasztalat, finanszírozás, együttműködés és – egyre inkább – szabályozási ösztönzők. A víziközművek megnyerhetik a zéró kibocsátás eléréséhez vezető versenyt, miközben továbbra is megbízhatóan nyújtják azokat az alapvető szolgáltatásokat, amelyektől közösségeink egészsége és jóléte függ” – fűzte hozzá Patrick Decker.

Forrás: Xylem