BMI: Enyhe bővülés januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 50,7.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A kimagasló decemberi érték után lecsökkent az index értéke, de továbbra is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek a novemberben mért értékeik környékére tértek vissza a decemberi megugrás után. Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is kedvező képet mutatnak összességében: az új rendelések mennyisége továbbra is nagyon dinamikusan bővült, és a vásárolt készletek mennyisége indexének üteme is erősebben alakult.  A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek enyhén bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, bár az üteme gyengült. A 2022 január havi index kisebb a decemberi (65,5) értéknél, és a hatodik legalacsonyabb januári érték. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a januároké 52,9). Az elmúlt három évben a januári átlag ennél magasabb volt (53,6).

Januárban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, de az indexértékek nagyobb része csökkent decemberhez képest. A változás mértéke sok esetben meghaladta az 5,0 pontot.

Az ütem erősen változott, ezúttal 12,4 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (64,1), de ezzel is tizenkilencedszer bővült a rendelésállomány négy hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (55,5) erősen romlott (23,7 százalékponttal csökkent) decemberhez képest, de továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (50,7) értéke 26,8 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (75,9) ezúttal kisebb lett decemberhez képest, de még mindig az árak erős ütemű növekedésére utal, tizennyolcadik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (28,4) ezúttal nőtt, értéke 4,5 százalékponttal  nagyobb a novemberinél, de e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Januárban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (55,3), és a bővülés üteme erősebb maradt.

A késztermékkészletek indexe (49,8) 9,4 százalékponttal lett alacsonyabb, és a készletmennyiség csökkenésére utal. A külpiaci mutatók decemberhez képest hasonlóan változtak.

Az importindex (51,7) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (48,5) szintén csökkent, és az export enyhe szűkülésére utal.

A foglalkoztatási index (50,3) 2021-ban inkább bővülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 1,5 százalékponttal kisebb az index értéke, de egy hónap stagnálás után javulást jelez negyedik alkalommal.