Az EU-UK áruszállítás új keretei – ONLINE SZEMINÁRIUM 2022. február 15.

A Brexit bekövetkeztét sokan úgy élték meg, hogy elmaradt a nagy káosz, amitől korábban féltek, nem is volt itt igazán változás. Ez azért lehetett a tapasztalat, mert a britek egy évig halasztották a vámalakiságokat és ellenőrzési mechanizmusokat. 2022. január 1-től új keretek között, vámalakiságok és regisztrációs kötelezettségek bevezetésével és a vámellenőrzésekkel élesedik az áruszállítások gyakorlata.

A kezdeti elemek (mint előre küldött szállítmányadatok) mellé a szállítóeszközök regisztrációja és a vámellenőrzési pontokra történő kiválasztás is bejön, komoly kihívás elé állítva a sofőröket, illetve felértékelve a pontos dokumentumok előkészítését.

A fenti változásokat a brit vámhatóság igyekezett az elmúlt év végén webináriumok keretében bemutatni, amelyek megértését az Magyar Vámügyi Szövetség azzal támogatott, hogy magyar felirattal látta el a videóikat és osztotta meg ezeket a  youtube csatornáján Szövetség. A több órás videóanyag és háttéranyagok, leírások, folyamatábrák ismeretei azonban még így is kihívást jelenthetnek az áruszállításban közreműködők számára, hogy ezeket rendszerezni tudják.

Ebben segít a következő programjuk, amely a vámközreműködők, az áruszállítók és a termelő vállalatok szemszögéből is áttekinti a folyamatokat és összegzi a legfontosabb ismereteket.

A programot Cartwright Éva tartja, aki a Brexit folyamatát már a politikai felvetés óta figyelemmel kísérte, aki számos webináron vett részt a felkészülési fázisban, s aki a legfontosabbnak tartott webináros videók magyar fordítását is megcsinálta. Vámszakértői tudása mellett a logisztikai folyamatokban való jártassága is megalapozza az általa átadott ismeretek hasznosságát.

Az árutovábbítási témakörben társelőadóként Vargha Zoltán, a származási témákban pedig Nietsch Tamás kollégánk is közreműködik a programban.

A program szerint az előadások három nagyobb blokkban 9.00-15.30-ig tartanak, s a felmerülő kérdések egyeztetésére konzultációs lehetőséget is biztosítunk.

Online módon, TEAMS alkalmazással tartjuk meg a szemináriumot, amelynek linkjét 2022. február 14-én küldjük ki a regisztrált résztvevőknek.

Az MLBKT tagjai kedvezményesen vehetnek részt a szemináriumon!

A kedvezmény igénybevételéhez a kitöltött jelentkezési lapokat kérjük, hogy legkésőbb február 12-ig juttassák el a logisztika@logisztika.hu email címre az MLBKT irodához.

Felhívás

Tervezett program

Jelentkezési lap

A kitöltött jelentkezési lapot kérjük, hogy legkésőbb feburá 1-ig juttassák el az MLBKT iroda részére