BMI: További növekedés februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 53,2.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az enyhe növekedést jelző januári érték után az index értéke javult, és továbbra is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek a januárban mért értékeikhez képest kis mértékben és – egy kivétellel – pozitív irányban változtak. Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is kedvező képet mutatnak összességében: az új rendelések mennyisége továbbra is nagyon dinamikusan bővült, és a vásárolt készletek mennyisége indexének üteme is erősebben alakult.  A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, és az üteme némileg erősödött. A 2022 február havi index nagyobb a januári (50,9) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb februári érték. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a februároké 52,9). Az elmúlt három évben a februári átlag ennél alacsonyabb volt (52,3).

Februárban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek nagyobb része nőtt januárhoz képest. A változás mértéke egy esetben sem haladta meg az 5,0 pontot. Az ütem enyhén változott, ezúttal 0,8 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (64,8), és ezzel huszadszor bővült a rendelésállomány négy hónap szűkülés után.

A beszerzési mennyiség indexe (57,4) enyhén javult (1,8 százalékponttal nőtt) januárhoz képest, és továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (55,5) értéke 4,7 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (76,8) ezúttal nagyobb lett januárhoz képest, és még mindig az árak erős ütemű növekedésére utal, tizenkilencedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (26,4) ezúttal csökkent, értéke 2,0 százalékponttal kisebb a januárinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Februárban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (58,2), és a bővülés üteme erősebb maradt.

A késztermékkészletek indexe (52,2) 2,4 százalékponttal lett magasabb, és a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók januárhoz képest hasonlóan változtak.

Az importindex (53,7) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (52,2) szintén nőtt, és az export enyhe bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (53,5) 2021-ban inkább bővülést hozott. Most az előző hónaphoz képest 3,1 százalékponttal nagyobb az index értéke, és egy hónap stagnálás után javulást jelez ötödik alkalommal.