BMI: Mérsékeltebb bővülés áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 58,9.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző márciusi érték után az index értéke még javult, és továbbra is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek a márciusban mért értékeikhez képest nagyobb mértékben és – egy kivétellel – pozitív irányban változtak. Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is kedvező képet mutatnak összességében: a beszerzés mennyisége dinamikusan bővült, emellett a késztermékkészletek és az import mennyiségindexének üteme is nőtt.  A termelt mennyiség és a foglalkoztatottság alindexeinek bővülő üteme megmaradt. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, üteme az előző havinál jobban erősödött. A 2022 április havi index nagyobb a márciusi (57,6) értéknél. Április összességében átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az áprilisoké 52,1). A most mért szezonálisan kiigazított indexérték 1995 óta a legmagasabb áprilisi érték.

 

Áprilisban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott, és az indexértékek döntő többsége nőtt márciushoz képest. A változás mértéke pozitív és negatív irányban is enyhe volt, sehol sem érte el az 5 százalékpontos különbséget.

Ezúttal 2,4 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (74,8), és ezzel huszonkettedszer bővült a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (70,0) erősen javult (3,2 százalékponttal nőtt) márciushoz képest, és továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (64,0) értéke 2,4 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (89,5) nagyobb a márciushoz képest, és még mindig az árak erős ütemű növekedésére utal, huszonegyedik hónapja. A szezonális kiigazításnak köszönhetően a 2020 júliusi csökkenést megelőző ötven hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (16,9) ezúttal is csökkent, értéke 1,2 százalékponttal kisebb a máciusinál, és e hónapban is az átfutási idők hosszabbodására utal.

Áprilisban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (64,8), ugyan kisebb ütemben, hiszen csak 0,9 százalékpont a növekedés.

A késztermékkészletek indexe (63,6) az egyik legnagyobb ütemben növekvő index, amely a készletmennyiség további, erős növekedésére utal.

A külpiaci mutatók márciushoz képest tovább növekedtek. Legnagyobb ütemben az importindex (70,5) növekedett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (60,5) szintén 2,1 százalékponttal nőtt és a kivitel nagyobb bővülésére utal.

A foglalkoztatási index (53,5) szintén bővülést hozott, az előző hónapban tapasztalt csökkenés után erős növekedés látható, amely a válaszadók.