BMI: Fennmaradó bővülés júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző májusi érték után az index értéke tovább javult és júniusban is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek túlnyomórészt az előző, májusi értékekkel összhangban továbbra is bővülést mutatnak, bár a bővülés üteme sokhelyütt lassult. Ennek megfelelően a BMI-t alkotó részindexek is változó képet mutatnak: a beszerzés mennyisége bővült, bár a bővülés üteme lassult. A késztermékkészletek, a foglalkoztatás és az import mennyiségindexének üteme bővülése szintén lassult. A termelt mennyiség bővülő üteme megmaradt, az ütem gyorsult. A szállítási átfutási idő értéke ismét nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, bár a csökkenés üteme lassabb. A 2022 június havi index nagyobb a májusi (51,9) értéknél. Június jócskán átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a júniusi értékeké 51,9). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél 1995 óta csupán egy alkalommal volt ennél magasabb mért érték e hónapban.

Júniusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A változások mértéke mind pozitív, mind negatív irányban is enyhe volt, csupán egyszer haladta meg az 5 százalékpontos különbséget.

Ezúttal 2,6 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (73,4), és ezzel huszonnegyedszer bővült a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (65,6) enyhén csökkent (1 százalékponttal) májushoz képest, de továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (61,0) értéke 0,8 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (93,4) nem változott, továbbra is az árak erős ütemű növekedésére utal, immár huszonharmadik hónapja.

A szállítási átfutási idő indexe (20,1) újra nőtt, értéke 2,6 százalékponttal magasabb az májusinál, de e hónapban is az átfutási idők meghosszabbodására utal.

E hónapban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (68,0), bár az ütem lassult, a csökkenés májushoz képest 3,6 százalékpont mértékű.

A késztermékkészletek indexe (62,5) 4,4 százalékponttal alacsonyabb júniusban, tehát a bővülés lassulását figyelhetjük meg.

A külpiaci mutatók továbbra is bővülésre utalnak: az importindex (66,2) 1,1 százalékponttal csökkent, de az exportindex értéke (60,9) 1,7 százalékponttal nőtt.

A foglalkoztatási index (51,6) éppen bővülést mutat, bár a részindex értéke májushoz képest 0,6 százalékponttal kisebb.