BMI: Kitartó bővülés júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 57,8.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest tizenötödik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző június havi érték után az index értéke tovább javult és júliusban is bővülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek túlnyomórészt az előző, júniusi értékekkel összhangban továbbra is bővülést mutatnak, s a bővülés üteme kevéssé változott. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, az index értéke 1 százalékponttal nőtt. A termelési mennyiség nőtt, indexe szinte változatlan maradt. A foglalkoztatás közel 50 pontos értéken van. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, de némi javulás tapasztalható. A vásárolt készletek szintje közel 2 százalékponttal emelkedett, emellett stabil bővülést mutat. A külpiaci mutatók szintén bővülési tendenciáról adnak képet, akárcsak a beszerzési árak és beszerzési mennyiség indexe. A késztermékkészletek szintje ugyancsak bővülést mutat. A 2022 július havi index nagyobb a júniusi (57,0) értéknél. Július átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a júliusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél 1995 óta csupán 2014-ben volt ennél magasabb mért érték e hónapban.

Júliusban a részindexek többsége pozitív tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A változások mértéke mind pozitív, mind negatív irányban enyhe volt, csupán egyszer haladta meg a 2 százalékpontos különbséget.

Ezúttal 1,0 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (74,7), és ezzel huszonötödször bővült a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (65,5) enyhén csökkent (0,3 százalékponttal) júniushoz képest, de most is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (61,3) értéke 0,1 százalékponttal magasabb előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (95,4) nem változott, továbbra is az árak erős intenzív növekedésére utal, immár huszonnegyedik hónapja.

A szállítási átfutási idő indexe (22,1) újra nőtt, értéke 1,3 százalékponttal magasabb a júniusinál, de az átfutási idők meghosszabbodására utal.

E hónapban is bővült a vásárolt készletek mennyisége (69,6), és a bővülés üteme nagyobb lett, a növekedés 1,6 százalékpontos.

A késztermékkészletek indexe (62,0) 0,4 százalékponttal alacsonyabb júliusban, ami a bővülés mérséklődését jelenti.

A külpiaci mutatók továbbra is bővülésre utalnak: az importindex (67,0) 0,9 százalékponttal emelkedett, az exportindex értéke (60,2) épp ugyanennyivel csökkent.

A foglalkoztatási index (50,7) éppen bővülést mutat, bár a részindex értéke júniushoz képest 0,8 százalékponttal kisebb.