BMI: Hosszan tartó bővülés után szeptemberi szűkülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 49,6.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be. A további növekedést jelző augusztusi érték után az index értéke kisebb, s immár enyhe szűkülést jelez. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, túlnyomórészt az enyhe szűkülésre utalnak, ám akad köztük olyan is, amely 50 pont feletti értéken maradt, augusztushoz hasonlóan. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, bár az index értéke 6,7 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség visszaesett, az index 13,3 ponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 3,4 százalékpontot esett vissza. A szállítási átfutási idő értéke továbbra is szűkülést jelez, de az indexérték növekedett, 4,0 százalékponttal. A vásárolt készletek index drámaian, 21,9 százalékponttal csökkent, s immár enyhe szűkülést mutat. A külpiaci mutatók vegyes képet adnak, míg az import bővülést, az export intenzív szűkülést jelez. A beszerzési árak emelkedése tartós, 1,6 százalékponttal nőtt az index értéke augusztushoz képest. A beszerzési mennyiség épphogy bővülést mutat. A késztermékkészletek szintje 19,1 százalékponttal csökkent, s immár szűkülést jelez. A 2022 szeptemberi BMI index kisebb az augusztusi (57,8) értéknél. Szeptember átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; az szeptemberi értékeké szintén 52,6). A most mért szezonálisan kiigazított indexértéknél csupán öt év szeptemberében volt alacsonyabb érték.

Szeptemberben a részindexek többsége a negatív tartományban (50,0 pont alatt) tartózkodott. A változások mértéke döntő többségben negatív irányú volt, 21,9 százalékpontos volt a legnagyobb csökkenés mérték. Ezúttal 6,7 százalékponttal csökkent az új megrendelések indexe (65,3), ezzel huszonhetedik alkalommal bővült a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (51,2) 16,8 százalékponttal esett vissza augusztushoz képest, de továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (47,5) értéke 13,3 százalékponttal kisebb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (91,4) tovább nőtt, értéke e hónapban is az árak tartós növekedésére utal, huszonhatodik hónapja.

A szállítási átfutási idő index (22,3) értéke 4,0 százalékponttal nagyobb az augusztusinál, de még mindig az átfutási idők meghosszabbodására utal.

E hónapban szűkült a vásárolt készletek mennyisége (47,9), a zuhanás 21,9 százalékpontos.

A késztermékkészletek indexe (40,8) 19,1 százalékponttal alacsonyabb szeptemberben, ami szintén szűkülésre utal.

A külpiaci mutatók közül az importindex bővült (50,7), de 13,0 százalékponttal csökkent, az exportindex értéke (41,1) 20,1 ponttal csökkent.

A foglalkoztatási index (52,0) 3,4 százalékpontos csökkenéssel még bővülést mutat szeptemberben.