BMI: Mérsékelt bővülés januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 55,0.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A decemberi lendületes bővülést követően januárban lassabb bővülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, de az indexérték 7,1 százalékponttal esett vissza. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az indexérték 4,3 százalékponttal csökkent. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de 2,7 százalékponttal kisebb értéken áll decemberhez képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, 4,1 ponttal csökkent az index. A vásárolt készletek index 0,3 százalékponttal nőtt a hónapban, szilárd bővülést jelezve. A külpiaci mutatók szintén erős bővülésről tanúskodnak. Az import és export folytatta a kedvező tendenciát, bár mindkét mutató csökkent. A beszerzési árak emelkedése is tartós, de 10,3 százalékponttal kisebb az index értéke decemberhez képest. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 7,8 százalékpontos csökkenést hozott. A késztermékkészletek szintje minimálisan, csupán 0,8 százalékponttal nőtt ebben a hónapban. A 2023 januári BMI index alacsonyabb a decemberi (59,3) értéknél. Január átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a januári értékeké 52,9). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél összesen hét évben volt magasabb januári érték.

Januárban a részindexek többsége a bővülési tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A változások mértéke döntő többségben negatív irányú, 10,0 százalékpontos csökkenés a legnagyobb mérték. Ezúttal 7,1 százalékponttal csökkent az új megrendelések indexe (68,9), ezzel harmincegyedik alkalommal bővült a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (64,1) 7,8 százalékponttal kisebb, mint az előző havi részindex, ám ezzel továbbra is a beszerzett mennyiség intenzív növekedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (58,7) értéke 4,3 százalékponttal alacsonyabb decemberhez képest.

A beszerzési árak indexe (77,9) csökkent, de értéke továbbra is az árak növekedésére utal, immár harmincadik hónapja.

A szállítási átfutási idő index (23,5) értéke csökkent, továbbra is az átfutási idők meghosszabbodására utal.

E hónapban ismét bővült a vásárolt készletek mennyisége (62,6), az indexérték 0,3 ponttal magasabb a decemberinél.

A késztermékkészletek indexe (59,3) 0,8 százalékponttal magasabb januárban, szintén fellendülésre utal.

A külpiaci mutatók közül az importindex (59,2) 3,7 százalékponttal kisebb, az exportindex értéke (57,3) pedig 5,4 ponttal esett vissza.

A foglalkoztatási index (52,7) 2,7 százalékpontos csökkenése ellenére is bővülést mutat az év első havában.