BMI: Szilárd bővülés februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 56,5.

 

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A januári, mérsékeltebb bővülést követően februárban ismét egy fellendülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek emelkedtek, s bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, ám az indexérték 0,5 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az indexérték 2,3 százalékponttal nőtt. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt és 0,5 százalékponttal magasabb értéken áll az év első hónapjához képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, ugyanakkor biztató, hogy 6,6 ponttal nőtt az indexérték. A vásárolt készletek index 1,7 százalékponttal kisebb a hónapban, de tartja bővülését. A külpiaci mutatók stabil bővülésről tanúskodnak. Az import 4,0 százalékponttal, az export 1,8 százalékponttal magasabb januárhoz képest. A beszerzési árak emelkedése is tartós, 2,9 százalékponttal nőtt az index e hónapban. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 1,1 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 1,5 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban. A 2023 februári BMI index magasabb a januári (55,0) értéknél. Február átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a februári értékeké 53,1). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél három évben volt magasabb e havi érték.

Februárban a részindexek többsége a bővülési tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A részindexek döntő többségben nőttek, 6,6 százalékpontos a legnagyobb mértékű, pozitív irányú változás. Ezúttal 0,5 százalékponttal csökkent az új megrendelések indexe (68,1), ezzel harminckettedik alkalommal bővült a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (65,0) 1,1 százalékponttal nagyobb, mint a januári részindex, továbbra is a beszerzett mennyiség intenzív növekedésére utal. A termelési mennyiség indexének (61,2) értéke 2,3 százalékponttal nőtt januárhoz képest. A beszerzési árak indexe (80,9) 2,9 ponttal nőtt, értéke továbbra is az árak intenzív növekedésére utal, immár harmincegyedik hónapja.

A szállítási átfutási idő index (30,1) értéke 6,6 százalékponttal a legnagyobb mértékben nőtt, de továbbra is az átfutási idők meghosszabbodására utal. E hónapban ismét bővült a vásárolt készletek mennyisége (60,8), de az indexérték 1,7 ponttal csökkent. A késztermékkészletek indexe (57,8) 1,5 százalékponttal kisebb februárban, szintén fellendülésre utal. A külpiaci mutatók közül az importindex (63,6) 4,0 százalékponttal nőtt, az exportindex értéke (59,3) 1,8 ponttal emelkedett. A foglalkoztatási index (52,7) 0,5 százalékpontos növekedésével tartja bővülését a hónapban.