Kiderült, ki voltak 2022-ben a beszerzési és logisztikai szakma kiválóságai

2023. április 20., Budapest – A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) évek óta több kategóriában is meghirdeti a magyar beszerzési és logisztikai szakma legnívósabb díjait. Az MLBKT kiválóság pályázatainak célja, hogy széles körben megismertesse és elismerje a tehetséget, a példaértékű szakmai tudást, valamint a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítsa az ellátásilánc-menedzsment területén tevékenykedő elhivatott személyeknek, sikeresen megvalósult projekteknek, cégeknek, hiszen mindenki számára példaképül szolgálhatnak.

2022 végén a Társaság meghirdette a 2022-es Év Logisztikai Menedzsere, az Év Beszerzési Menedzsere, az Év Beszerzési Csapata, az Év Fiatal SCM Tehetsége díjakat, valamint a projektről szóló Logisztikai Kiválóság Díjat. A díjakat számos szakmai szempontot figyelembe véve gondos mérlegelés mellett az MLBKT szakmai Bíráló Bizottságai értékelték és véleményezték. Az MLBKT Elnöksége 2023. március 29-i ülésén vitatta meg az értékeléseket és döntött a díjazottakról. Döntésük alapján a 2022-es év kiválóság díjait a következő pályázatok nyerték el:

 

Az Év Logisztikai Menedzsere           
Kötélverő Andrea, Supply Chain Manager, Busch-Hungária Kft.

 

Az Év Beszerzési Menedzsere           
Kanda Gábor, beszerzési igazgató, Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.

 

Az Év Beszerzési Csapata
Raiffeisen Bank Zrt. Központi Beszerzési és Kiszervezett Szolgáltatások főosztálya

 

Az Év SCM Tehetségei
Csordás Bence, ügyvezető, PLOG Consulting Bt.

Egri Judit, vezető szabványszakértő, Szabványmenedzsment terület vezetője, GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.

 

Logisztikai Kiválóság Díj

Év Projektje Díj: a Webshippy Kft. „E-Logisztikai folyamatfejlesztés” projektje

KKV Díj: a MAHART Container Center Kft. „Extenzív és intenzív kapacitásnövelési megoldások az intermodális szektorban” projektje

Az MLBKT gratulál minden díjazottnak, örömmel ismeri el a győztesek szakmai elhivatottságát és nagyszerű teljesítményét!


2022 DÍJAZOTTAI

Kötélverő Andrea – az Év Logisztikai Menedzsere 2022


Kötélverő Andrea (Supply Chain Manager, Busch-Hungária Kft.) 18 éve dolgozik logisztikai és beszerzési vezetőként. Vállalatirányítási rendszerek és folyamatoptimalizálás mellett, mindig nagy hangsúlyt fektetett az emberi tényezőre, hiszen a rendszereket emberek működtetik. Munkája eredményeképpen a Busch-Hungária Kft. ellátási láncának üzemi működést támogató folyamatait sikerült átláthatóvá és hatékonnyá tenni. Egyedi hulladékgazdálkodási koncepció kidolgozása révén lehetővé vált, hogy az eddig hulladékként elszállított öntödei öreghomokot más iparág számára felhasználhatóvá tegyék. Két mutató szerint ért el jelentős eredményt: egy beruházás során elköltött CAPEX összeggel szembeni megtakarításnál és a vevői kiszolgálási pontosságának látványos növelésével.   

Kanda Gábor – az Év Beszerzési Menedzsere

 

Egy termelő vállalatnál kulcsfontosságú, hogy ne legyenek kényszerleállások ellátási problémák miatt. A Kanda Gábor által (beszerzési igazgató, Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.) által irányított szervezet többéves, strukturált beszerzés-fejlesztési programmal tudta ezt biztosítani, melyet folyamatosan finomhangolnak. Gábor egy valóban adatvezérelt folyamat kontrollját látja el, számos digitalizált döntéstámogató rendszer alkalmazásával érnek el egyre jobb eredményeket, melyek között van teljesítményértékelő rendszer, workflow, adatbányász és előrejelző alkalmazás is. A folyamatok egy jelentős részét automatizálták, mint például a robot által történő rendelés kiadás. Beszállítóikkal folyamatos és proaktív a kapcsolatuk, a terveiket is megosztják velük.

Raiffeisen Bank Zrt. Központi Beszerzési és Kiszervezett Szolgáltatások Főosztálya 

Az Év Beszerzési Csapata

 

A Raiffeisen Bank magyarországi működésében már több mint 15 éve tart a beszerzés következetes és folyamatos fejlesztése, amelyet a szervezet vezetésében megfigyelhető stabilitás is nagyban elősegít. Az utóbbi évek fő fejlődési irányai: a banki kiszervezések koordináló szervezetének kialakítása, a szerződés kezelés digitalizálása, a P2P folyamatok hatékonyságának további emelése, a beszállítói struktúra racionalizálása, illetve a belső szervezeti képességek fejlesztése. A legnagyobb lélegzetű feladat a kiszervezéseket a pénzügyi szektor különösen magas elvárásainak és direktíváinak megfelelő folyamat és az ezt koordináló szervezet kezdeményezése és kialakítása volt.

A Csapat tudás éhsége és a vezetők támogatása nyomán fókuszba került a belső kollégák fejlesztése is, amelyre létrehoztak egy 10 alkalmas fejlesztési programot. Összességben a Csapat által alkalmazott beszerzési eszköztár komplexitása és rendkívül hatékony működtetése példamutató a beszerzési társadalom felé.

Csordás Bence, ügyvezető, PLOG Consulting Bt. 

Az Év Fiatal SCM Tehetsége


A logisztika területén tevékenykedő és nyereségesen működő cég vezetőjének lenni minden esetben elismerendő, különösen akkor, ha ezt valaki 30 éves kora előtt elmondhatja magáról, ahogyan Csordás Bence is. Amellett, hogy Bence vállalkozóként egy logisztika fókuszú tanácsadó vállalatot működtet, tudását és képességeit elkötelezetten állítja egy jó ügy szolgálatába.

A szakmai díjat nyert projekt apropója a Máltai Szeretetszolgálat beregszászi egysége túlterhelt ellátórendszerének fejlesztése és a megoldásokat a gyakorlati bevezetése. Az elsődleges célkitűzés egy olyan logisztikai rendszer kialakítása volt, amely átfogja az adományok fogadását, átvételét, adminisztrálását, tárolását, majd a megfelelő szempontok szerinti elosztását. Az átláthatóság és elszámoltathatóság elsődleges szempont volt. Óriási eredmény, hogy Bence csapatával néhány hónap leforgása alatt képes volt egy megbízhatóan működő logisztikai rendszert felállítani, amely biztosítja az Ukrajnába érkező adományok felelős kezelését.

Egri Judit, vezető szabványszakértő, GS1 Magyarország

Az Év Fiatal SCM Tehetsége

 

Judit eddigi rövid pályafutása során a tudatosság és az elkötelezettség a legszembetűnőbb, és ezek minden bizonnyal kulcsfontosságú tényezők a GS1-nél elért sikereiben.  Szakmailag érdeklődő és szivacsként gyarapítja tudását. Emellett motivált vezető is, aki párhuzamosan tud operatív munkát működtetni és fejlődni, fejleszteni. A módszertan, amivel üzleti folyamatokat térképeznek fel és fejlesztenek nagyban segíti a megrendelőket a tisztánlátásban, illetve a potenciálok megtalálásában, ami megjelent a pályázat alapjául szolgáló projekt esetében is.

Judit részt vesz a fiatalok képzésében felsőoktatási keretekben és rendszeresen publikál a GS1 csatornáin keresztül, így nemcsak a közvetlen kollégáit inspirálja, de teheti és teszi ezt nyilvános platformokon is.

Chikán Attila, Perényi András és Horváth Péter

Az Év Projektje díjat kapott a Webshippy Kft. E-Logisztikai folyamatfejlesztés pályázata. 

Napjainkban az e-kereskedelem egyre inkább előtérbe kerül, ennek következtében a teljes körű, kiszervezett logisztikai megoldás (fulfillment) is létszükségletté válik az ezen a területen dolgozni kívánó cégek számára. A megoldás külön előnye, hogy a szoftver egyszerűen bérelhető, nem igényel semmilyen különleges informatikai beruházást, speciális adó és vevő eszközöket, és a bevezetéshez kapcsolódó betanulási idő is igen rövid. A fejlesztést a bérbe adó saját telepén tesztelik, így a partnerhez már kész, azonnal alkalmazható rendszer érkezik.

A rendszer a teljes folyamatot átfogja, az elektronikus rendelésfelvételtől a csomagolásig és kiszállításig. A háttér-tevékenységek (raktári műveletek, ellenőrzések, visszavételezések) teljes mértékben digitalizáltak, és részben saját fejlesztésű robotok végzik ezeket. A pályázat sikerességét a való külső bevezetési eredmények is alátámasztották, ahol egy jelentős méretű bázist állított a megrendelő az e-kereskedelem szolgálatába, és ezzel szélesítette saját portfólióját.

Fábián Zoltán és Spellenberg Zoltán

KKV díjat kapott a MAHART Container Center Kft. Extenzív és intenzív kapacitásnövelési megoldások az intermodális szektorban pályázata. 

 

A megoldás nemcsak abban kiváló, hogy olyan digitális azonosító technikát létesített, és helyezett üzembe, amelynek segítségével a napi teljesítményét jelentősen megnövelte, hanem egyúttal a beruházás eredményeképpen jelentősen csökkentette a tevékenység napi CO2 kibocsátását, és a hatékonyság javulás ellenére egyetlen munkatársat sem bocsátott el, hanem a kapacitásnövelés többlet-kiszolgálási igényét fedezte velük. A bevezetett megoldás minimálisra csökkentette az eddig jelentős élőmunka igényt, az azonosítás könnyebbé, átláthatóbbá, és lényegesen pontosabbá vált. Ezzel párhuzamosan úgy tudták a tényleges aktív tevékenység fizikai területét növelni, hogy a raktározásra használt területet komplexebb módon vezérelve, a tárolást homogénebb egységekben, egyes tárolandó anyagtípusokat egy könnyen elérhető, külső tárhelyre kiszervezve oldották meg.