JÓ ESÉLY VAN A ZÖLD ÁTÁLLÁSRA

Interjú Kaderják Péterrel a BME Zéró Karbon Közponjának vezetőjével

Az Egyesült Államokban teljesen természetes, Magyarországon viszont szokatlannak mondható életút Kaderják Péteré. Az akadémiai szférában kezdte, majd kormányzati, szakpolitikusi pozíciót vállalt szeretett és értett szakterületén, hogy aztán később is a két világ között ingázzon, és egy kicsit belekóstoljon a versenyszférába is. Ő azonban kimondottan örül, hogy így alakult a pályája, mert így ugyanazokat a kérdéseket több oldalról is szemügyre vehette.
Szakmai pályafutása olyan sok állomást ölel fel, hogy nem tudunk a szokásoknak megfelelően végigmenni mindegyiken felsorolásukat megtalálják keretes írásunkban. Ebben az interjúban inkább az összegzésekre, a leszűrt tapasztalatokra voltunk kíváncsiak.

 

– Mennyire volt predesztinálva a közgazdászi pályára?

Egyáltalán nem, inkább mérnök családból származom, édesapám és bátyám is az, a nagyszüleim pedig fizikai munkások voltak, vagyis én kilógok a családi hagyományokból. Először a történelemtanárom kérdezte, hogy nem akarok-e közgazdász pályára menni, mert látta, hogy erős a történelmi,társadalompolitikai érdeklődésem. Akkoriban nem is igazán tudtam, hogy mi a munkája egy közgazdásznak. Egy ismerőssel beszélgettem róla, a Közgáz akkor, a rendszerváltás előtt szabadabb egyetemnek tűnt, és amikor elmentem egy nyílt napra, megfogott a hangulata. Akkor dőlt el, hogy közgazdász leszek.

 

A következő közel 30 évben évente a magyar GDP 2-3 százalékát kellene a zöld átállásra fordítani, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges lehessen. A cél ambíciózus, de nem lehetetlen, állítja Kaderják Péter, a magyar energiakérdések és -szabályozás egyik legnagyobb ismerője és szakértője.

 

Ha Önt is érdekli hogyan lehet Magyarország 2030-ra karbonsemleges, mit kell ehhez tennnk és a logisztikai szakma további friss híreit is szívesen olvasná rendszeresen, fizessen elő a Logisztikai Híradóra és elolvashatja a teljes cikket.

 

Ha belép tagjaink közé, ingyenesen olvashatja a Logisztikai Híradó cikkeit!

Nézze meg a csatlakozási lehetőségeket!