BMI: Mérsékelt bővülés májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 57,1.

A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló bővülési folyamatról számoltak be. Az áprilisi, intenzív bővülést követően májusban visszafogott bővülést figyelhetünk meg. A részindexek túlnyomórészt csökkentek, ám többségük tartja a bővülő tendenciát. Az új rendelések mennyisége tartja erős bővülését, de az indexérték 8,6 százalékponttal visszaesett. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az e havi indexérték 9,8 százalékponttal kisebb, mint az áprilisi érték. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, értéke 0,6 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, 3,3 százalékponttal csökkent az index májusban. A vásárolt készletek index stabil bővülést jelez, de 2,9 százalékponttal csökkent értéke a hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 4,3 százalékponttal, az exporté 1,9 százalékponttal esett vissza e hónapban. A beszerzési árak emelkedése tartós, az 1,6 százalékpontos növekedés az áremelkedés intenzitását is jelzi. A beszerzési mennyiség index 9,0 ponttal zuhant vissza. A késztermékkészletek indexe 6,1 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023 májusi BMI index alacsonyabb az áprilisi (61,9) értéknél. Május átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusi értékeké 52,5). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a harmadik legmagasabb május havi érték.

 

Májusban a részindexek többsége a bővülési tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A részindexek nagyrészt csökkentek, 9,8 százalékpontos csökkenést is megfigyelhetünk. Ezúttal 8,6 százalékponttal esett vissza az új megrendelések indexe (66,8), az új rendelésállomány harmincötödik alkalommal bővült. A beszerzési mennyiség indexe (61,8) 9,0 százalékponttal kisebb, mint az áprilisi részindex, az index továbbra is a beszerzett mennyiség növekedésére utal. A termelési mennyiség indexének (58,3) értéke 9,8 százalékponttal esett vissza áprilishoz képest. A beszerzési árak indexe (83,5) 1,6 ponttal emelkedett, értéke továbbra is az árak intenzív növekedésére utal, harmincnegyedik hónapja.

 

A szállítási átfutási idő index (26,8) értéke 3,3 százalékponttal kisebb, e hónapban továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal. E hónapban ismét bővült a vásárolt készletek mennyisége (60,9), az index csupán 2,9 ponttal csökkent. A késztermékkészletek indexe (58,3) 6,1 százalékponttal esett vissza a friss adatok szerint, az érték ennek ellenére tartós fellendülésre utal. A külpiaci mutatók közül az importindex (59,0) 4,3 százalékponttal alacsonyabb, míg az exportindex értéke (56,1) 1,9 százalékponttal csökkent áprilishoz képest. A foglalkoztatási index (52,8) 0,6 százalékponttal csökkent, de bővülésre utal májusban.