Közép-Európa legnagyobb snackgyára lesz a győri Intersnack-üzem

Nyolcmilliárd forintos beruházással fejleszti győri gyárát a következő egy évben az Intersnack Magyarország.

 

A Chio-termékek gyártója 2024-től szinte egész Európa számára Magyarországon készíti új sós snackjét, az ún. oven chips nevű burgonya alapú snacket. A győri gyár kapacitása ennek nyomán közel 25 százalékkal bővül.  A vállalat az elmúlt három évben közel 4,5 milliárd forintot fordított a gyár korszerűsítésére. A legújabb berendezést, az automata csomagolórendszert Nobilis Márton, az agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára avatta fel.

 

A vállalatcsoport egyik legfontosabb gyára a győri üzem, mondta az átadón az Intersnack Magyarország ügyvezetője, Lukács Dénes. – A gyár már eddig is a cég lisztes snack gyártó központja volt Közép-Európában. Most pedig csaknem az egész csoport számára itt készül majd az új chipsünk. Ezzel tovább nő az export aránya a termelésben, tavaly közel 12 ezer tonnát gyártottunk kivitelre, amelynek az értéke 10,3 milliárd forint volt.

Az újonnan üzembe helyezett csomagolási rendszer 1,5 milliárd forintba került. A gépek beszerzése része az elmúlt 10 év következetes fejlesztésének.

 

Nobilis Márton államtitkár beszédében kiemelte, a kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, amit stratégiai ágazatként kezel a kabinet. – A 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor. Már ez egy kimagasló összeg volt, ami segítséget tudott nyújtani az ágazat szereplőinek, azonban a mostani, 2021-2027-es támogatási időszak még ennél is nagyobb forrással tervez, 750 milliárd forint került elkülönítésre az élelmiszeripari fejlesztésekre – mondta az államtitkár.

Nobilis Márton hozzátette, a következő években az élelmiszeripar különböző ágazataiban stratégiai együttműködéseket indít a kormány. – Célunk, hogy az élelmiszeripar teljes vertikumában képesek legyünk lefedni a szükségleteinket, sőt azon túl exportra is képesek legyünk, csak így tudjuk megteremteni a magabíró államot, annak érdekében, hogy a magyar élelmiszeripar képes legyen a teljes önellátás biztosítására.  Az Intersnack Magyarország Kft. egy fontos és stabil szereplője a magyar élelmiszeriparnak, amely versenyképességből, innovációból az élen jár. 

 

A rendezvényen részt vett Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, aki fontosnak tartotta, hogy az élelmiszeripar is fejlődik az autógyártásról ismert térségben. – Az Intersnack Magyarország Kft. legújabb beruházásának keretében Közép-Európa legnagyobb snackgyárát hozza létre. Örömteli, hogy Győrben a járműgyártás központjában, ahol a világ egyik legnagyobb motorgyára működik, az élelmiszergyártás is meghatározó szerepet tölt be – mondta a képviselő.

balról jobbra_Simon Róbert Balázs képviselő_Nagy Attila gyárigazgató_Lukács Dénes ügyvezető igazgató_Nobilis Márton államtitkár

Az Intersnack Magyarország győri gyárának fejlesztése 2014-ben lépett új szakaszba, amikor Szijjártó Péter akkori külgazdasági államtitkár felavatta a második sós pálcika gyártósort. A vállalat azóta több mint 24 milliárd forintot fordított az üzem bővítésére, például üzembe helyezett egy másik krékergyártó-sort. Az energetikai fejlesztés része volt egy napelempark telepítése is 2022-ben.   

 

Az új csomagológép üzembe helyezésének köszönhetően tovább nő a Chio termékeket gyártó Intersnack jelentősége Győr-Sopron-Moson megye, illetve a Kisalföld agrárgazdaságában, ahol immár 31 éve működik a vállalat. A győri gyártású termékek a cég árbevételének több mint 74 százalékát teszik ki. A társaság a működése óta összesen 350 ezer tonna sós snacket gyártott, és a világ 27 országába, köztük Uruguayba, Kínába és az Egyesült Államokba is szállított győri termékeket. Az Intersnack Magyarország jelenleg 338 főt foglalkozat és 432 magyar beszállítóval illetve partnerrel áll szerződésben. Termékeihez évente 8500 tonna búzát vásárol a régió hatvan magyar gazdájától.