BMI: Markáns szűkülés júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi  értéke: 44,2.

A válaszadók az előző hónaphoz képest visszaesésről számoltak be. A májusi, mérsékelt bővülést követően júniusban szűkülést figyelhetünk meg. A részindexek túlnyomórészt csökkentek, többségük a recessziós tartományban áll. Az új rendelések mennyisége csökkent, az indexérték 21,7 százalékponttal esett vissza. A termelési mennyiség index enyhe bővülést jelez, az e havi indexérték 6,8 százalékponttal kisebb, mint a májusi érték. A foglalkoztatás indexe 50 pont alá esett, az indexérték 3,5 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után. A szállítási átfutási idő értéke tartósan 50 pont alatt maradt, ám 15,3 százalékponttal nőtt az index júniusban. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 17,3 százalékponttal csökkent e hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 7,1 százalékponttal, az exporté 5,3 százalékponttal esett vissza e hónapban. A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 30,6 százalékpontos visszaesés az áremelkedés mérséklődését jelzi. A beszerzési mennyiség index 22,4 ponttal zuhant vissza. A késztermékkészletek indexe 14,1 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023 júniusi BMI index alacsonyabb a májusi (57,1) értéknél. Június átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júniusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb e havi érték.

 

Júniusban a részindexek többsége a recessziós tartományban (50,0 pont felett) tartózkodott. A részindexek nagyrészt csökkentek, 30,6 százalékpontos csökkenést is megfigyelhetünk. Ezúttal 21,7 százalékponttal esett vissza az új megrendelések indexe (45,1), az új rendelésállomány harmincöt hónapot követően mutat szűkülést. A beszerzési mennyiség indexe (39,4) 22,4 százalékponttal kisebb, mint a májusi részindex, s a beszerzett mennyiség csökkenésére utal. A termelési mennyiség indexének (50,7) értéke 6,8 százalékponttal esett vissza májushoz képest. A beszerzési árak indexe (52,8) 30,6 ponttal esett vissza, értéke az árak további növekedésére utal, harmincötödik hónapja.

A szállítási átfutási idő index (42,0) értéke 15,3 százalékponttal magasabb, e hónapban továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal. Visszaesett a vásárolt készletek mennyisége (43,6), az index 17,3 ponttal csökkent. A késztermékkészletek indexe (44,1) 14,1 százalékponttal esett vissza a friss adatok szerint, amely e készletfajta csökkenését mutatja. A külpiaci mutatók közül az importindex (51,0) 7,1 százalékponttal alacsonyabb, míg az exportindex értéke (50,1) 5,3 százalékponttal csökkent májushoz képest. A foglalkoztatási index (49,2) 3,5 százalékponttal csökkent, s immár szűkülésre utal júniusban.