IMF: minimálisan javultak a világgazdaság idei kilátásai

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint minimálisan javultak a globális gazdaság idei kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta. Az IMF kedden ismertetett,  legfrissebb előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 3 százalékkal nő az  áprilisban várt 2,8 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot 3 százalékon tartotta a szervezet.

 

Tavaly 3,5 százalékkal nőtt a világgazdaság. Az áprilisi 1,3 százalékos becsléséhez képest 1,5 százalékra javította a fejlett országok idei évi növekedésére vonatkozó várakozását a valutaalap, miközben a jövő évi adatot 1,4 százalékon tartotta. Az országcsoport hazai összterméke (GDP) 2,7 százalékkal nőtt tavaly.

Az euróövezetben a tavalyi 3,5 százalékos GDP-növekedés után idén 0,9 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal magasabbat az áprilisi prognózisban jelzettnél, 2024-ben pedig 1,5 százalékost 1,4 százalék helyett.
Az idei németországi növekedési prognózisát 0,2 százalékponttal, 0,3 százalék csökkenésre rontott az IMF, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal, 1,3 százalékra javította. A német GDP tavaly 1,8 százalékkal nőtt.

Az amerikai gazdaság idei kilátásaival kapcsolatban derűlátóbb az IMF áprilishoz képest: az idei GDP-növekedési előrejelzését 0,2 százalékponttal, 1,8 százalékra  javította, viszont a jövő évit 0,1 százalékponttal, 1 százalékra rontotta. Az amerikai GDP tavaly 2,1 százalékkal nőtt.
A fejlődő országokban 4 százalékos növekedést vár az idén az IMF és 4,1 százalékost jövőre. Az idei prognózist 0,1 százalékponttal javították, a jövő évit 0,1 százalékponttal rontották a jelentés összeállítói. Az országcsoport GDP-je 4 százalékkal bővült tavaly.

Az IMF nem módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését áprilishoz képest, az ideit 5,2 százalékon, a jövő évit 4,5 százalékon tartotta. Kína gazdasága tavaly 3 százalékkal nőtt.
India idei gazdasági növekedése nagyobb lehet az áprilisban vártnál, a bővülés meghaladja majd a kínait. Az idei indiai GDP-növekedési kilátást 0,2 százalékponttal, 6,1 százalékra javította, a jövő évit 6,3 százalékon hagyta, miután a tavalyi növekedés 7,2 százalék volt.

Oroszország GDP-je idén 1,5 százalékkal nőhet az áprilisban várt 0,7 százalék helyett, jövőre pedig 1,3 százalék lehet a gazdasági növekedés, ami megegyezett az áprilisban becsülttel. Az orosz GDP tavaly 2,1 százalékkal csökkent.
A világkereskedelmi forgalom tavaly 5,2 százalékkal bővült, az idén az IMF prognózisa szerint 2 százalékkal, jövőre 3,7 százalékkal nő. Áprilisi becsléséhez képest az idei forgalom alakulásával kapcsolatos adatot 0,4 százalékponttal lefelé, a jövő évit 0,2 százalékponttal fölfelé korrigálták.
A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának átlaga 96,36 dollár volt tavaly. Az idén az áprilisban becsült 73,13 dollár helyett 76,43 dollár lehet, a jövő évit pedig 68,90 dollárról 71,68 dollárra módosította az IMF.

Az IMF a fejlett országokban 4,7 százalékos inflációt vár az idén ugyanúgy, mint áprilisban, ugyanakkor a jövő évi adatot 0,2 százalékponttal, 2,8 százalékra vitték feljebb. Az euróövezetben az idei várható inflációt az áprilisban becsült 5,3 százalékról 5,2 százalékra, a jövő évit 2,9 százalékról 2,8 százalékra változtatták.

A fejlődő országokban az inflációt az idén 8,6 százalékról 8,3 százalékra, a jövő évit 6,5 százalékról 6,8 százalékra változtatta az IMF. Tavaly a fejlett országokban 7,3 százakkal, a fejlődő országokban 9,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

 

Forrás: MTI