BMI: Mérsékeltebb visszaesés augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 46,5.

A válaszadók az előző hónaphoz képest folytatódó, de mérséklődő visszaesésről számoltak be. A júliusi zsugorodást követően augusztusban javuló tendenciát figyelhetünk meg, ám a BMI index továbbra is 50,0 alatt maradt. Az indexek többnyire emelkedtek az előző hónaphoz képest, ám egy kivételével a recessziós tartományban állnak. Az új rendelések mennyisége csökkent, ám az indexérték 1,2 százalékponttal növekedett. A termelési mennyiség index második hónapja visszaesést mutat, az augusztus havi indexérték 1,0 százalékponttal emelkedett július után. A foglalkoztatás indexe ismét 50 pont felett áll, az indexérték 1,1 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 1,1 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 1,6 százalékponttal növekedett. A külpiaci mutatók ismét zsugorodást mutatnak. Ennek ellenére az import indexe 5,6 százalékponttal, az exporté 3,3 százalékponttal emelkedett augusztusban. A beszerzési árak csökkentek, az index értéke 4,0 százalékponttal magasabb júliushoz képest. A beszerzési mennyiség index 0,6 ponttal emelkedett. A késztermékkészletek indexe 0,3 százalékponttal csökkent e hónapban. A 2023 augusztusi BMI index magasabb a júliusi (45,9) értéknél. Augusztus átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az augusztusi értékeké 52,6). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb e havi érték.

 

Augusztusban a részindexek túlnyomórészt a recessziós tartományban (50,0 pont alatt) állnak. A részindexek többsége növekedett, 5,6 százalékpontos emelkedés ezúttal a legnagyobb mértékű változás. E hónapban 1,2 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (47,8), az új rendelésállomány harmadik hónapja mutat szűkülést. A beszerzési mennyiség indexe (44,0) 0,6 százalékponttal kisebb, mint a júliusi részindex, ezzel a beszerzett mennyiség csökkenésére utal. A termelési mennyiség indexének (44,6) értéke 1,0 emelkedett ebben a hónapban. A beszerzési árak indexe (49,1) 4,0 nőtt, értéke ismét az árak csökkenésére utal egy hosszantartó áremelkedési tendencia után.

A szállítási átfutási idő index (47,1) értéke 1,1 százalékponttal alacsonyabb, e hónapban továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal. Nőtt a vásárolt készletek mennyisége (44,2) az index 1,6 ponttal magasabb e hónapban. A késztermékkészletek indexe (41,9) 0,3 százalékponttal húzódott vissza a friss adatok szerint, amely e készletfajta csökkenését mutatja. A külpiaci mutatók közül az importindex (47,6) 5,6 százalékponttal magasabb, míg az exportindex értéke (46,4) 3,3 százalékponttal nőtt a júliusi adatokhoz képest. A foglalkoztatási index (50,4) 1,1 százalékponttal esett vissza, de tartja bővülését augusztusban.