BMI: Egyhe visszaesés szeptemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 47,4.

A válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről, pozitív kilátásokról számoltak be. Az augusztusi zsugorodást követően szeptemberben javuló tendenciát figyelhetünk meg, ennek ellenére a BMI index továbbra is 50,0 alatt maradt. Az indexek többnyire emelkedtek, de kettő kivételével a recessziós tartományban állnak e hónapban. Az új rendelések mennyisége csökkent, az indexérték 0,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, a szeptember havi indexérték 5,2 százalékponttal emelkedett augusztus után. A foglalkoztatás épphogy 50 pont alatt áll, az indexérték 0,6 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index tartósan 50 pont alatt maradt, értéke 4,3 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 4,7 százalékponttal növekedett. A külpiaci mutatók nőttek, ám recessziós érétken állnak: az import indexe 0,9 százalékponttal, az exporté 1,5 százalékponttal emelkedett szeptemberben. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 2,0 százalékponttal magasabb augusztushoz képest. A beszerzési mennyiség index 5,5 ponttal esett vissza. A késztermékkészletek indexe 1,0 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2023 szeptemberi BMI index magasabb az augusztusi (46,7) értéknél. Szeptember átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a szeptemberi értékeké szintén 52,6). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb e havi érték.

 

Szeptemberben a részindexek többsége a recessziós tartományban (50,0 pont alatt) áll. A részindexek jelentős része növekedett, 5,2 százalékpontos emelkedés ezúttal a legnagyobb mértékű változás. E hónapban 0,2 százalékponttal nőtt az új megrendelések indexe (47,7), az új rendelésállomány negyedik hónapja mutat szűkülést. A beszerzési mennyiség indexe (37,8) 5,5 százalékponttal kisebb, mint az augusztusi részindex, s a beszerzett mennyiség csökkenésére utal. A termelési mennyiség indexének (52,8) értéke 5,2 ponttal emelkedett ebben a hónapban. A beszerzési árak indexe (51,2) 2,0 százalékponttal nőtt, értéke az árak emelkedésére utal két havi csökkenési tendencia után.

A szállítási átfutási idő index (42,7) értéke 4,3 százalékponttal alacsonyabb, e hónapban továbbra is az átfutási idők hosszabbodására utal. Csökkent a vásárolt készletek mennyisége (39,2), az index 4,7 ponttal kisebb e hónapban. A késztermékkészletek indexe (43,0) 1,0 százalékponttal emelkedett a friss adatok szerint, amely e készletfajta csökkenését mutatja. A külpiaci mutatók közül az importindex (49,1) 0,9 százalékponttal magasabb, míg az exportindex értéke (48,3) 1,5 százalékponttal nőtt. A foglalkoztatási index (49,8) 0,6 százalékponttal esett vissza, ezzel bővülés után immár recessziós tartományban áll.