A tervezett uniós rendelet jelentősen megváltoztatja a csomagolóipart

A tervezet alapján a gyártóknak át kell alakítaniuk termékportfóliójukat és beszerzési folyamataikat. 

 

A Rabobank új jelentése szerint a csomagolási hulladék csökkentésére és a fenntarthatóság előmozdítására javasolt rendelet jelentős változásokat idéz elő a csomagolóiparban – írja az ESM. 

 

Az EU csomagolási és csomagolási hulladékról szóló rendelete (PPWR) most még javaslattételi szakaszban van. A tervezet alapján azonban a gyártóknak át kell alakítaniuk termékportfóliójukat és beszerzési folyamataikat. Sőt, ahhoz, hogy a cégek minden előírásnak meg tudjanak felelni, arra is szükség lesz, hogy beruházzanak a hulladékgyűjtési és -újrahasznosítási infrastruktúrába. 

 

A PPWR végleges szövegét várhatóan 2024 tavaszán terjesztik elő, és az országok 2025 elejére beillesztik a rendeletet nemzeti jogszabályaikba. 

 

Az újrafeldolgozásra, újrahasználatra, újratöltésre és hulladékcsökkentésre vonatkozó célkitűzések mellett a rendelet konkrét tervezési kritériumokat határoz majd meg a csomagolások nagyobb mértékű újrahasznosíthatósága érdekében, és előírja, hogy létre kell hozni a műanyag és fém italtartók betétdíjas visszavételi rendszerét. 

 

Regina Mestre, a Rabobank csomagolási elemzője azt mondta, hogy a csomagolóanyag-gyártóknak, az újrahasznosítóknak, a kormányoknak és mindenkinek, akit a PPWR érint, már most érdemes elkezdenie a tervezést. Úgy véli, hogy az érintett szereplőknek érdemes olyan stratégiákban és szövetségekben gondolkodniuk, amelyek segítenek abban, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz. 

 

A jelentés szerint az újrahasznosíthatósági kritériumok teljesítése érdekében például a csomagolóanyag-gyártóknak felül kell vizsgálniuk termékkínálatukat, és szükség esetén alternatív anyagok felhasználásával át kell alakítaniuk azt. Esetleg a műanyag csomagolások újrahasznosított tartalmára vonatkozó előírások betartása érdekében módosítaniuk kell beszerzési stratégiáikat vagy meglévő termékeiket. Ezek a módosítások akár anyagcseréhez is vezethetnek a csomagolásban. 

 

 

Forrás: termekmix.hu