AN/PN/TS tesztelési és bevezetési ütemterve

Az „Érkezési értesítés, vám elé állításról szóló értesítés és átmeneti megőrzés” (AN/PN/TS) nevű elektronikus értesítési rendszerek bevezetése az előzetes tervek szerint 2024. január 1-jén lett volna esedékes, azonban a NAV oldali és ügyfél oldali fejlesztések jelenlegi állapotára tekintettel a rendszert a NAV 2024. március 1-jétől vezeti majd be.

 

Ezen váminformatikai rendszerfejlesztés a logisztikai szakmát is érinteni fogja, mivel az az érkezési értesítés és a vám elé állítás a vámjogszabályok szerint a fuvarozó kötelezettsége, az átmeneti megőrzés pedig egy kisegítő vámügyi megoldás a vámkezelések elvégzésének időleges akadálya esetén, amelyre a jövőben ugyancsak elektronikus úton kell majd az árunyilatkozatot benyújtani.

 

AN/PN/TS tesztelési és bevezetési ütemterve

 

Az érkezési értesítés, vám elé állításról szóló értesítés és átmeneti megőrzési árunyilatkozat elektronikus benyújtására és feldolgozására létrehozott rendszer tesztelésére és bevezetésére az alábbi ütemezés szerint kerül sor:

 

  1. december 15-ig a NAV oldali informatikai fejlesztések befejezése (tesztrendszer)
  2. február 18-ig minden folyamatra kiterjedő tesztelési időszak, amelynek során minden potenciális érintett (pl. szoftverház, gazdálkodó, szállítmányozó) tesztelhet. Tesztelés alatt heti szintű egyeztetés lehetőségének biztosítása a felmerülő kérdések áttekintése érdekében.

  1. február 19-től 2024. február 21-ig a tesztelési időszak kiértékelése a tesztelésben résztvevő körrel, valamint a két vámügyi szövetséggel.
  1. február 22-től 2024. február 29-ig a függőben lévő, illetve a kiértékelés eredményeként szükségesnek ítélt informatikai javítások, módosítások elvégzése

  1. március 1-jétől éles bevezetés, amennyiben a kiértékelés nem tár fel rendszerszintű, illetve a teljeskörű bevezetésre kihatással lévő problémát.

 

Aki bővebben érdeklődik a téma iránt, sok hasznos információt talál Bohus Dávid 2023. októberi előadásában, amely az MVSZ Youtube csatornáján megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=Z_ouskGecWo&t=20s

 

Forrás: Magyar Vámügyi Szövetség