Az iBanFirst devizapiaci kitekintője: Euró-, dollár- és forint előrejelzés 2024 első negyedévére

Az elemzők arra számítanak, hogy a főbb fejlett gazdaságokban kezdetét veszi egy kamatcsökkentési ciklus. Ez a folyamat oda vezethet, hogy visszatér a devizapiacok volatilitása, ami a kkv-kat megemelkedett költségeknek és üzleti bizonytalanságnak tenné ki.

 

Az iBanFirst előrejelzése szerint – amelyet az amerikai gazdaság erejére és az európai gazdaság törékenységére alapoz – az EUR/USD árfolyam az első negyedévben csökkenő pályára kerül, és eléri az 1,05-ös szintet.

 

Az iBanFirst-nél azzal is számolnak, hogy a magyar monetáris politika alakulása rövid távon és ugyan kis mértékben, de hatással lesz az EUR/HUF árfolyamra. Emellett az éves inflációs ráta az év elején várhatóan emelkedni fog, amit a közelmúltban hozott költségvetési és fiskális intézkedések befolyásolnak.

 

A 2024-es évbe lépve, a gazdasági dinamika új devizapiaci trendeket hoz létre, amelyek a devizakereskedők számára is új lehetőségeket és egyben kihívásokat jelentenek. Az iBanFirst 10 európai országban való jelenlétével a deviza- és határokon átnyúló fizetések vezető nemzetközi szolgáltatója.

 

Az alábbiakban olvasható az iBanFirst devizapiaci várakozásai az euró, a dollár és a forint tekintetében 2024 első negyedévére vetítve, ezzel igyekezve irányt mutatni a magyar import-export cégeknek a költségvetés elkészítéséhez.

 

 

Néhány kiemelt esemény, amely 2024 első negyedévében hatással lehet a devizapiacra:

 

  • A monetáris politika lazulása: A monetáris politika szigorításának időszakát követően az elemzők arra számítanak, hogy a főbb fejlett gazdaságokban megkezdődik a kamatcsökkentési ciklus. Ahogy a központi bankok megteszik ezt a lépést, az iBanFirst a devizapiacok volatilitásának visszatérését prognosztizálja.

 

  • Az európai gazdaságok visszaesése: A főbb gazdaságok, Németország és Franciaország lassuló növekedése miatt aggályok merültek fel, hogy Európa a recesszió szélére kerülhet. Ezzel szemben az USA gazdaságának teljesítménye felülmúlja a várakozásokat, ami a dollár erősödéséhez és az euró leértékelődéséhez vezethet.

 

  • Dezinflációs trend az euróövezetben: Az infláció a vártnál jelentősebb csökkenést mutat az euróövezeten belül. Az Európai Központi Bank (EKB) kiigazította a 2024-re vonatkozó inflációs előrejelzését, amelyet 3,2%-ról 2,7%-ra csökkentett.

 

„2024-be érve azt látjuk, hogy az árfolyamingadozások visszatérnek a mindennapokba és a kereskedelemben résztvevő cégek életét – méretüktől függetlenül – befolyásolják. Már egy kisebb mértékű árfolyambeli elmozdulás is jelentős hatást gyakorolhat a vállalkozások árrésére, valamint befolyásolhatja a nemzetközi piacon való versenyképességüket. Ebben a kiszámíthatatlan környezetben a magyar import-export cégeknek érdemes proaktívan kezelniük az árfolyam-ingadozásokat, amibe beletartozik a devizapiacok folyamatos nyomon követése is annak érdekében, hogy értesüljenek a legfrissebb trendekről. Ezen felül ajánlott egy személyre szabott devizakockázat-kezelési tervet készíteni egy megfelelő szakértő segítségével – mondta Henrik Gergely, az iBanFirst értékesítési igazgatója.

 

EUR/USD előrejelzés 2024 első negyedévére

 

Az iBanFirst elemzői az első negyedévre az euró/dollár árfolyam csökkenő trendjét várják, 1,05-ös szintet elérve. Ezt az előrejelzést az amerikai gazdaság ereje és az európai gazdaság törékenysége alakítja.

 

Európának jelenleg a COVID-járvány utáni elhúzódó gazdasági fellendüléssel, a folyamatos energiaválsággal és a csökkenő exporttal kell szembenéznie. A mostani kihívásokhoz hozzájárul a szigorú monetáris politika is, amely a magas eladósodottsággal van összefüggésben, továbbá a német gazdasági modell vége, amely az olcsó orosz energiához való hozzáférésen és az autóipari ágazat erős versenyképességén alapult, viszont ezt most Kína fenyegeti.

 

Miközben Európát a recesszió veszélye fenyegeti, az Egyesült Államok gazdasága továbbra is felülmúlja a korábbi várakozásokat, amit a rugalmas belső fogyasztás és a virágzó ingatlanpiac hajt. A Federal Reserve döntése, miszerint nem változtat a szigorú a monetáris politikáján, fenntartotta a vonzó amerikai reálhozamokat. Az elemzők 2024 első negyedévében várják a Fed első kamatcsökkentését. A globális gazdasági visszaesés tovább erősíti a dollár értékét, amely a bizonytalan időkben biztonságos menedékdevizaként szolgál.

 

Az EUR/HUF és az USD/HUF előrejelzései 2024 első negyedévére

 

Az iBanFirst elemzői nem számítanak arra, hogy a magyar monetáris politika rövid távon nagy mértékben  befolyásolná az EUR/HUF árfolyamát. Az irányadó kamatláb optimális szinten van ahhoz, hogy középtávon garantálja az infláció a célszintre való visszatérését. Az anticiklikus intézkedések tekintetében a kötelező tartalékráta további csökkentésére számítunk, ami növeli a likviditás mennyiségét. Magyarország reál-GDP-növekedése 2023-ban 1,3%-kal lassult, ami lényegesen rosszabb, mint az eredeti 0,7%-os növekedési prognózis.

 

A mostani költségvetési intézkedések ráadásul gazdasági bizonytalansággal és kockázattal járnak. Az éves inflációs ráta az idei év elején várhatóan emelkedni fog, amit az adók emelése és bevezetése befolyásol.

 

Mindezek a belföldi tényezők az európai gazdaság általános állapotával és az ukrajnai konfliktussal együtt befolyásolják a növekedési kilátásokat és a magyar devizát. Másrészt a Magyar Nemzeti Bank a régióban a legkevésbé toleráns a devizaingadozásokkal szemben, és nem engedte a forint jelentős leértékelődését.

 

Az EUR/HUF devizapár: Az elemzők arra számítanak, hogy a forint 375-ös szinten áll majd az euróval szemben az idei év első negyedév végén.

 

Az USD/HUF devizapár: Az elemzők arra számítanak, hogy a forint 355-ös szinten áll majd a dollárral szemben az idei év első negyedév végén.

 

Forrás: Pi2PR