LogConnect for startups interjú Vécsey Balázzsal

Vécsey Balázzsal, a házigazda Robert Bosch Kft. gazdasági ügyvezető igazgatójával és az MLBKT elnökségi tagjával a LogConnect for startups jelentőségéről beszélgettünk, valamint arról, mi az MLBKT felelőssége ebben.  

 

 

Hogyan profitálhat ebből a kezdeményezésből az ellátási lánc szakma?  

 

A startup-októl érkező innovációnak gyakorlati jelentősége van, mivel egy startupnak egészen más a sebessége és a rizikó vállalási hajlandósága, és sokkal kisebb náluk a bürokrácia. Ez más látásmódot és eltérő folyamatokat eredményez, ami fontos pluszt jelenthet az iparágnak. Nekünk, az MLBKT-nak pedig lehetőséget kell nyújtanunk számukra és bemutatni ezeket a jó magyar fejlesztéseket. Ezért nagyon örülök ennek a kezdeményezéseknek és jó volt látni, hogy mennyire szerteágazó területről érkeztek jobbnál jobb ötletek. 

 

Említetted az MLBKT szakmai felelősségét. Miben nyilvánulhat ez meg? 

 

Úgy gondolom, az MLBKT egyfajta inkubátor szerepet is be kell töltsön, mint a szakma startup-jainak segítője és támogatója. Ez alatt egyaránt értem a bemutatkozás lehetőségét a szakmai közösségünk felé, és az észrevételeket, visszajelzéseket, amit az esemény során kaphatnak az ott megjelenő szakemberektől. De egyszersmind az üzletük fejlesztését is segíthetjük ezzel, hiszen a startupok többsége forráshiánnyal küszködik, ebben a körben pedig megrendelőket, vagy akár befektetőket is találhatnak a LogConnect for startups résztvevői. 

 

Az esemény megnyitóján, amikor mint házigazda üdvözölted a résztvevőket, hangsúlyoztad, mennyire fontos a magyarországi Bosch csoport számára ez a pályázat. Pedig a Bosch az egyik leginnovatívabb cég, rengeteg jó referenciával, nemcsak nemzetközileg, de itthon is. Mégis miért fontos nektek a magyar startup-ok támogatása? 

 

Ahogy már mondtam a startup cégek másfajta dinamikával és gondolkodásmóddal rendelkeznek, ami nem biztos, hogy  egy nagy cég esetében mindig megvan. Azt gondolom, hogy az ökoszisztémának, amiről mi mindig beszélünk, a startupok is nagyon fontos részei, ahogy például az egyetemek vagy akár a kormányzat is. A nagyobb, beérett vállalkozásoknak, így nekünk is, pedig az a dolgunk, hogy a meglévő tudásunkat, tapasztalatunkat vagy akár néha tőkénket is összehozzuk ezzel, hiszen ez a szimbiózis adja az iparág teljességét. A Bosch DNS-ének pedig abszolút része az innováció és ezzel a szerepvállalással is ezt szerettünk volna még jobban hangsúlyozni. Azzal pedig, hogy a döntő a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon volt, az esemény fontosságát is tudtuk növelni. 

 

Személyesen neked, mint elfoglalt cégvezetőnek miért volt fontos részt venni ebben?  

 

Azt szoktam mérlegelni, hogy mi a hatása annak, amit ilyen esetben nyújtani tudok. Itt egy nagyon jó kezdeményezést tudtunk létrehozni és pályára állítani a kollégákkal, és visszagondolva a látott jó innovációkra vagy a szakmai gondolatcserékre a döntőben, ezt az egyik legjobb kezdeményezésnek tartom, amit az elmúlt években láttam, és személy szerint nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben!