Új Border Target Operation Model az Egyesült Királyságban

Ötszöri elhalasztását követően, 2024. január 31-től a brit hatóságok bevezették az új határ- és vámellenőrzési rendszer első szakaszát. A háromlépcsős rendszer következő, a tényleges, fizikai ellenőrzéseket előíró szakasza 2024. április 30-án lépett életbe.

 

Ettől a dátumtól kezdik meg a fizikai ellenőrzéseket a határállomásokon (BCP – Border Control Posts), melyek dokumentumokra és kockázati besorolás alapján a közepes kockázatú állati eredetű termékek, növények és növényi eredetű termékek, valamint magas kockázatú besorolás alá eső élelmiszerek és nem állati eredetű takarmányok szállítmányaira terjednek ki. A magas kockázatú besorolás alá eső növények és növényi termékek ellenőrzése szintén a BCP pontokra tevődik át (a jelenlegi célállomásokról).

 

A Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA) közzétette az állat-és növényegészségügyi ellenőrzésekre (SPS) kijelölt határállomások listáját, mely szerint az EU-ból a doveri kikötőn és/vagy a Csatorna-alagúton keresztül érkező szállítmányok legjelentősebb részének ellenőrzését végezni hivatott Sevington ellenőrzőállomás is megkapta működési engedélyét: Határállomások listája

 

Annak érdekében, hogy a fuvarozók tájékozódjanak a változásokról, a DEFRA kétoldalas járművezetői tájékoztatót készített. A szórólap angolul és négy másik nyelven: románul, bolgárul, magyarul és lengyelül ismerteti, hogyan kapnak értesítést a járművezetők az esetleges ellenőrzésekről: 

Border Control Post szórólap

 

A Londoni Magyar Nagykövetség által kiadott tájékoztató anyagok tartalmazzák az újonnan bevezetésre kerülő brit vám- és határellenőrzési mechanizmus részleteit, melyek az alábbi dokumentumokban érhetőek el: