A magas szintű együttműködés lehetséges lépéseit vitatta meg a Net Zero Tanácsadó Testület

Melyek a legnagyobb kihívások a nettó zéró célok elérésében? Milyen együttműködések, megoldások segíthetik az érdemi előrelépést és a rendszerszintű változásokat? Újra összeült a magyar gazdaság karbonsemlegességének elősegítésére létrejött Net Zero Tanácsadó Testület. 

 

 

Márta Irén, a BCSDH igazgatója üdvözlő szavait követően a Brit nagyköveti rezidencián tartott esemény házigazdájaként Matthew Kirlew, a Brit Nagykövetség politikai osztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket és beszédében hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezettek a klímasemleges akciók érdemi előmozdításáért Magyarországon.  

 

A több érdekelt felet tömörítő platformon Ifj. Chikán Attila, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta a cselekvés fontosságát, és hogy a klímavédelem mellett egyre fontosabb szerep kell, hogy jusson az alkalmazkodásnak is.

 

Kőrösi Csaba, az ENSZ közgyűlés korábbi elnöke egy új, a nehézségeinkre megoldásokkal szolgáló korszak kezdetéről beszélt. A háborúk és válságok időszakában nagy kihívás fenntarthatósági fordulatot, nettó zéró célokat elérni. Ugyanakkor a gazdasági szereplők közül egyre többen látják, hogy a fenntartható fejlődés, az anyag- és energiahatékonyság, a csökkenő környezeti lábnyom és a társadalmi felelősségvállalás versenyképességi tényezővé vált.  

 

Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC alelnökeként felhívta a figyelmet arra, hogy megfelelő források állnak már rendelkezésre, hogy lényegi lépéseket tegyünk globálisan a helyzet megoldására, azonban jól kell ezeket a forrásokat elosztani és felhasználni. A múlt év végi COP28 Klímacsúcs pedig valóban nagy előrelépés volt, hiszen itt született döntés a fosszilis tüzelőanyagok kivezetéséről. 

 

Diófási-Kovács Orsolya, PhD, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense és Csipes Péter az S.T.I. Hungary ügyvezető igazgatója a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) képviseletében tartott előadásában, „Mit tehet a logisztikai szektor a nettó zéró célok eléréséért?” címmel, adott betekintést a kihívásokba és a következő lépésekbe, amely az ágazat előtt Magyarországon vár. 

 

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az átállás finanszírozása kulcskérdés, melyhez a források rendelkezésre állnak, csak át kell csoportosítani őket. 

 

A testület, amely ezentúl évente két alkalommal ülésezik, minden szervezete képviseltette magát és megosztotta a jövőbeni célokat és terveket a többi taggal, ahol több kapcsolódási pont és közös együttműködés is körvonalazódott.

 

 

Forrás: A magas szintű együttműködés lehetséges lépéseit vitatta meg Net Zero Tanácsadó Testület – BCSDH