BMI: Tartós zsugorodás augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 47,6.

Augusztusban a válaszadók az előző hónaphoz képest további zsugorodásról számoltak be. A tavaszi időszak mérsékelt bővülését követően június óta tartó lassulást figyelhetünk meg a feldolgozóiparban. A BMI index csökkent, jelenleg 50,0 alatti értéken áll. Az indexek többségében csökkentek, mindössze két egyedi index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége alacsonyabb, az indexérték 3,5 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség nőtt, az indexérték 0,9 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz képest.

 

A foglalkoztatás ismét 50 pont alatt áll, az indexérték nem változott. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 0,8 százalékponttal esett vissza. A vásárolt készletek index értéke 1,5 százalékponttal nőtt júliushoz képest.

 

A külpiaci mutatók közül az import indexe 4,3 százalékponttal, az exporté 1,8 százalékponttal csökkent. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 0,8 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség indexe 3,3 ponttal esett vissza augusztusban. A késztermékkészletek indexe 0,4 százalékponttal nőtt.

 

A 2024 augusztusi BMI index nőtt a júliusi (48,8) értékhez képest. Augusztus átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az augusztusi értékeké 52,5). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a harmadik legalacsonyabb augusztus havi érték.

 

Augusztusban az egyedi indexek közül nyolc áll a zsugorodási-, s mindössze kettő a fellendülési tartományban. A részindexek többsége kis mértékben változott, 4,3 százalékpontos csökkenés a legnagyobb mértékű változás. E hónapban 3,5 százalékponttal csökkent az új megrendelések indexe (48,0), az új rendelések állománya kilenc hónap után először jelez zsugorodást. A beszerzési mennyiség indexe (47,6) 3,3 százalékponttal kisebb, ezzel a beszerzett mennyiség csökkenésére utal. A termelési mennyiség index (50,8) értéke 0,9 ponttal csökkent ebben a hónapban. A beszerzési árak indexe (59,4) 0,8 százalékponttal emelkedett, ezzel az árak intenzív emelkedésére utal ebben a hónapban.

 

A szállítási átfutási idő index (42,0) értéke 0,8 százalékponttal kisebb júliushoz képest. Csökkent a vásárolt készletek szintje (48,0), ám az index 1,5 százalékponttal nőtt ebben a hónapban. A késztermékkészletek indexe (47,1) 0,4 százalékponttal emelkedett a friss adatok szerint, ezzel az index e készletfajta szintjének visszaesését mutatja. A külpiaci mutatók közül az importindex (45,5) 4,3 százalékponttal csökkent, míg az exportindex értéke (46,1) 1,8 százalékponttal kisebb. A foglalkoztatási index (48,3) továbbra is a zsugorodási tartományban, változatlan értéken áll.

   Az Üzleti Jelentések felmérésének eredményei

 

Az index
augusztusi
értéke
Változás
Változás az előző hónaphoz képest (%pont)

BMI

47,6

Nagyobb csökkenés

-1,2

Termelési mennyiség

50,8

Kisebb növekedés

-0,9

Új rendelések mennyisége

48,0

Növekedés után csökkenés

-3,5

Beszerzési mennyiség

47,6

Növekedés után csökkenés

-3,3

Beszerzési árak

59,4

Nagyobb növekedés

0,8

Szállítási átfutási idő

42,0

Nagyobb csökkenés

-0,8

Vásárolt készletek

48,0

Kisebb csökkenés

1,5

Késztermékkészletek

47,1

Kisebb csökkenés

0,4

Importmennyiség

45,5

Nagyobb csökkenés

-4,3

Exportmennyiség

46,1

Nagyobb csökkenés

-1,8

Foglalkoztatás

48,3

Nincs változás

0,0

Érdekelnek a részletek? Legyél előfizetőnk, és havi BMI jelentéseinkkel átfogó képet kaphatsz a hazai termelővállalatok gazdasági helyzetének alakulásáról, valamint felhasználhatod a jelentéseket rövid távú előrejelzésekhez is!

 

Mit tartalmaz a részletes jelentés? 

  • BMI szezonálisan kiigazított értékének alakulása
  • A részindexek országos szintű alakulása
  • A termelő vállalatok ágazati és regionális sorrendje, értékeik elemzése
  • Árbevétel és foglalkoztatottsági létszám szerinti indexek
  • Hiánycikkek listája
  • Foglalkoztatottság alakulása itthon és globális piacokon
  • Rövidjelentés a Brit és USA BMI értékekről

 

Ha szeretnéd ezentúl Te is minden hónapban megkapni aktuális BMI jelentésünket, előfizetéssel kapcsolatban keress minket a logisztika@logisztika.hu e-mail címen!