Az MLBKT Benchmarking Tagozata 2010 novemberében felmérést készített, amelyben arra kereste a válaszokat, hogy mennyire érzékenyek a hazai vállalatok logisztikai és beszerzési vezetői a kockázatok észlelésére? A felmérés eredményeit az MLBKT 18. kongresszusának záró plenáris ülésének keretében prezentáltuk, interaktív beszélgetést kezdeményezve az ott részt vevő szakemberekkel.

Logisztikai kockázatok az ellátási lánc mentén

A környezeti hatások változása az üzleti élet egészére kihat. Elegendő arra gondolni, ami a közelmúltban kezdődött és jelenleg is erőteljesen érzékelteti hatását, – a gazdasági világválság. A hitelpiaci válság hatására például több iparágban lett kritikus tényező a finanszírozottság. Érthető módon a gazdasági élet valamennyi területén minden szereplő biztonságra törekszik, igyekszik optimális gazdasági környezetben működtetni vállalkozását, mérsékelni a kockázatot pozitív üzleti eredmény reményében.

Az MLBKT Benchmarking Tagozata készített egy felmérést 2010 novemberében, melyben arra kereste a válaszokat, hogy mennyire érzékenyek a hazai vállalatok logisztikai és beszerzési vezetői a kockázatok észlelésére? Akik észlelik a kockázatokat kezelik-e azokat? Ha kezelik őket, akkor követik-e a további sorsukat? Elfogadják-e, hogy a proaktív kockázatkezelési hozzáállás a kockázati forrásokat képes kritikus versenytényezőkké alakítani?

A felmérés eredményeit az MLBKT 18. kongresszusának záró plenáris ülésének keretében prezentáltuk, interaktív beszélgetést kezdeményezve az ott részt vevő szakemberekkel. A felmérésben az ellátási láncban előforduló egy -két tipikus kockázatra felhívva a figyelmet két dimenzió (a kockázatok bekövetkezési valószínűsége és a kockázatok bekövetkezésének hatása) mentén kerestük a válaszokat. Az értékelési skála bemutatása mellett tekintsük át a hazai szakmától érkező válaszokat.

A kérdőív kitöltése során a hazai szakma az alábbiaknak megfelelő válaszokat adta. (Az egyes adatok összegzése után az átlag került a kérdések mellé a táblázatba.)

Nézzünk néhány gyakorlati példát a kapott adatok mellett, amelyek egyrészt az MLBKT Benchmarking Tagozatának felmérésben részt vevő tagjainak a tapasztalatain alapult, másrészt az MLBKT kongresszust záró interaktív beszélgetés közben hangzott el.

A cikk további tartalma csak az MLBKT tagjai számára hozzáférhető.

Ha Ön tagunk, az oldalsávban tud bejelentkezni. A csatlakozásról bővebben?

MLBKT Benchmarking Tagozat